18 млн. дози е гарантираното количество ваксини, което ще получи България

При пет одобрени ваксини могат да бъдат ваксинирани над 2,5 милиона души до юни месец, съобщи Богдан Кирилов

Янка Петкова 28 януари 2021 в 11:26 1598 0

Снимка Архив

България има гарантирани 18 млн. дози от ваксините срещу COVID-19, съобщи на брифинг Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб. При пет одобрени ваксини могат да бъдат ваксинирани над 2,5 милиона души до юни месец, уточни той.

В момента ЕК е сключила шест договора с шест производителя. За пет от тях вече са заявени количествата от държавите членки. За 2021 г България е заявила 12 млн. дози от тези пет производителя. Обемът на заявката за шестият производител, за който предстои да ни уведомят ще се заявяват количествата, е 4,5 милиона. Общото количество за България става 16,5 милиона дози, каза Кирилов.

По думите му предстои сключването на договори със седми производител, от който може да заявим 1,5 милиона дози. Тоест гарантирани за България са 18 милиона дози, ако всички компании получат разрешение за употреба“, обобщи директорът на ИАЛ.

"Направили сме изчисления, така че да имаме престава по месеци и тримесечие какво можем да очакваме. След като приключи процеса по производство, има и независими лаборатории, които правят анализ и е възможно дадена партида да не бъде пусната на пазара и да се забави процеса", обясни той.

"Очаква се днес или утре ЕК да излезе с решение за оксфордската ваксина. До юни месец, при двете одобрени ваксини, би било възможно да се ваксинират 1 млн. души. Ако ваксината на Оксфорд получи разрешение, 2 млн. да бъдат ваксинирани. Ако четвъртата ваксина получи разрешение – 2,4 млн. души ще могат да бъдат ваксинирани, ако петата получи разрешение, вече над 2,5 млн. души ще могат да се ваксинират, изчисли Кирилов. 

В допълнение здравният министър уточни, че по предварителни данни, потвърдени от производителя на третата ваксина, през февруари се очаква да получим 260 000 дози, които са достатъчни за ваксиниране на 130 000 души, паралелно с това ще се осъществяват и доставките на РНК ваксините на 7 и 14 февруари.

За февруари се очакват около 400 000 дози ваксини общо, ако се одобри и третата ваксина, каза Богдан Кирилов, и поне толкова през март. Той коментира и неяснотите с доставките на ваксини от Астра Зенека:

"От "Астра Зенека" имахме информация, че общото количество от 4,5 млн дози ще бъде доставено в рамките на 7 месеца. Съобщението, което беше публикувано тези дни от компанията касае първото тримесечие, но ние нямаме информация от тяхна страна какво е било предвидено през този период. По предварителен сценарий първата доставка на тази ваксина трябваше да бъде март, така че, в крайна сметка, независимо от намалените количества, които производителят ще предостави, това не очакваме да се отрази на ваксинационния план, тъй като по-малки количества ще дойдат по-рано от очакваното и се надяваме, когато през март това да бъде компенсирано и в крайна сметка и да не се отрази на ваксинационния ни план. Очакваме информация от Европейската комисия и фирмата-производител, засега е изключително оскъдна", обобщи Кирилов.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови