13-месечно бебе почина от остър хепатит в Гърция

OFFNews 07 юли 2022 в 09:58 657 0

бебе

Снимка Pixabay

Атипичният хепатит предизвиква чернодробна недостатъчност при децата

Гърция съобщи за първи смъртен случай на бебе в резултат на остър хепатит, съобщи Националната агенция за обществено здраве, цитирана от Ройтерс.

13-месечното бебе е било хоспитализирано с висока температура и по-късно е било диагностицирано с чернодробна недостатъчност и мозъчен оток в резултат на остър хепатит, посочи агенцията.

За появата на случаи на остър хепатит при малки деца беше съобщено за първи път през април във Великобритания и оттогава заболяването засегна десетки други страни.

През юни Световната здравна организация заяви, че 33 страни са съобщили за 920 възможни случаи на остър хепатит при деца спрямо 270 през май.

Досега Гърция е регистрирала 11 други случая, съответстващи на критериите за "вероятен случай" на болестта, посочи агенцията, като отбеляза, че тези случаи "не са изисквали специално лечение и не са предизвикали усложнения".

До момента у нас е регистриран само един случай на нетипичен хепатит. Пациентът бе дете на 4 години. След лечение в Инфекциозна болница, то беше изписано без усложнения.

Според хипотеза на СЗО причинител на заболяването е аденовирус. Аденовирусите обикновено се разпространяват чрез личен контакт, дихателни капки и повърхности. Известно е, че те причиняват респираторни симптоми, конюнктивит или храносмилателни разстройства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!