''Все по-млади хора стават на 50'': светила в науката и медицината се събират на Форум за женско здраве в София

OFFNews 28 май 2024 в 13:00 10530 0

Снимка

Експертът от Световната здравна организация и психолог доц. Михаил Околийски, диетологът Енджи Касабие, дерматологът на звездите Мария Тончева, генетикът проф. Милена Георгиева и още водещи в сферата си учени и лекари ще говорят за женските проблеми на 31 май в Интер експо център.

Какви трябва да са държавните политики за женско здраве и какво е нужно да се промени в подхода на институционално ниво? С тази тема ще открие форума доц. Михаил Околийски от Световната здравна организация, бивш заместник-министър на здравеопазването в кабинета на акад. Николай Денков.

Целта на събитието, чиито водещи ще бъдат журналистката от Euronews Диана Радева и писателката Катя Антонова, е да информира и поощри жените да поемат отговорност за здравето и доброто състояние на физиката и ума, да им даде инструменти за взимане на правилните решения по отношение на здравето им и да им представи напредъка в различни терапии, които могат не просто да облекчат състоянието им, но и да им помогнат да се предпазят от болести, които до неотдавна са се считали за генетично обособени, нелечими или просто част от остаряването.

Все по-млади хора стават на 50, гласи култова реплика в социалните мрежи. И това действително е така. Достъпът до информация за различните “хакове”, с които да излъжем времето, доказва, че човек наистина се чувства в разцвета на силите си именно в средна възраст. Тази тенденция не подминава и България.

За красотата, добрата кондиция и кода на младостта по време на менопаузата ще говорят дерматологът Мария Тончева, диетологът Енджи Касабие и ендокринологът Мария Калинкова. Доц. Теодора Ханджиева-Дърленска ще предложи задълбочен поглед към затлъстяването с темата “За мастната тъкан с любов или не”. Можем ли да подходим към рака без предразсъдъци и пристигнаха ли в България най-новите терапии за лечението му, ще разкрие д-р Марчела Колева, докато д-р Ива Гаврилова ще говори за най-често срещания, но и най-предотвратим рак, този на кожата. Върху доброто сексуално здраве ще се съсредоточи сексологът Евгения Даракчиева. Светилата в акушерството и гинекологията Иван Сигридов и Иван Вецев ще говорят за рисковата бременност, проследяването на бременността и репродуктивните проблеми. Психологът Боряна Григорова ще разкрие въздействието на убежденията и начина на мислене върху реалността, която създаваме за себе си. В дискусионния панел “Как да живеем по-дълго, като останем здрави?” пък участие ще вземат проф. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология в БАН, Галя Георгиева, специалист по биоинформатика, и Боряна Герасимова, предприемач.

Паралелно с тези теми във втората зала на събитието ще се разглеждат и специфични заболявания и състояния на жените, като цистит, разширени вени, гинекологични проблеми, както и въпроси на начина ни на живот.

“С този форум искаме да срещнем жените с най-големите имена в науката и медицината в България, за да им дадем кураж и стимул да си позволят да се грижат за себе си без вина и предразсъдъци. Всеки дискомфорт, всяка болка има своето значение за жената и тя има право да бъде много добре информирана и да е свободна да направи най-доброто за себе си,” казва Левена Лазарова, организатор на събитието.

Програмата на събитието и участниците можете да видите тук.

Събитието във Facebook - тук.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх