Българи подобряват рекорд на Гинес с кауза

Елица Калоянова 01 септември 2017 в 14:12 56021 1

Девети септември е една от най-противоречивите дати в новата български история и група млади българи са се заели с нелеката задача да направят така, че всички сънародници да я запомнят и с нещо безусловно позитивно.

Треньорът Лазар Радков и сподвижниците му се канят да подобрят рекорда на Гинес за най-много хора, правещи лицеви опори в рамките на една минута.

Настоящият рекорд е от 1645 души и е записан в Индия. Българите са се заели с оптимистичната задача да съберат поне 2000 души на голямата поляна в Южния парк в София.

Защо го правят?

Малко хора знаят, но българите сме на последно място по спортуващи на глава от населението в цяла Европа, но за сметка на това сме на първо място по тютюнопушене и на първо място по сърдечно-съдови заболявания. Като бонус към това – всяка година българинът има все повече проблеми със затлъстяването, сочи статистиката.

Младите ентусиасти от Life to Fit са стартирали кампания, която се нарича #30за30 и целта ѝ е да мотивира поне 1 000 000 българи да спортуват ежедневно в продължение на 30 дни.

Защо спорт?

Според кардиолозите спортът, разумното хранене и по-малкото тютюнопушене са основните фактори, които ще ни помогнат да напуснем позорното първо място в класацията за най-много умрели от сърдечно-съдови заболявания хора. Но не спортът като професионален състезателен спорт, а повечето разнообразно ежедневно физическо движение.

Защо 30 дни?

Защото, когато практикуваш дадено действие в продължение на 30 дни, шансът то да се превърне в навик е над 80%.

Защо рекорд с лицеви опори?

По този начин инициаторите искат да привлекат общественото внимание към така наболелия проблем, за който почти не се говори, а решението е толкова просто.

Повечето сърдечно-съдови проблеми се повлияват чудесно от повече и по-разумно движение. От нас зависи дали ще почнем да се движим повече и по-редовно или ще чакаме да станем част от статистиката.

Повече за кампанията #30за30 може да научите на www.30za30.com и разбира се, ако искате да помогнете България да подобри този световен рекорд – заповядайте на 09.09., събота, от 9:45 на голямата поляна в Южния парк (тази, на която се правят повечето концерти).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови