7 мита за здравето на зъбите ни

Юлиана Ончева 25 юни 2017 в 11:24 62191 0

Снимка Pixabay

Много често хората се притесняват за своите зъби и прибягват до всякакви методи, за да ги запазят здрави. Някои от тях обаче далеч не са здравословни. Ето 7 лъжи за здравето на зъбите, в които вярваме:

1. Захарта - основният враг на зъбите
Всъщност за появата на кариес са виновни "лошите бактерии", които произвеждат киселина. Въглехидратните остатъци върху зъбите са храната на тези бактерии. Разбира се, захарта също е въглехидрат, но в действителност в същата категория се включват и много други продукти, дори и здравословни, като например плодовете или зърнените култури.

2. Бременните жени не могат да лекуват зъбите си
Напротив, ако устата на една бременна жена е с възпаление, то трябва да бъде незабавно отстранено. Основният страх сред бъдещите майки е свързан с факта, че болкоуспокояващите могат да повлияят на плода. Но не е нужно да преживявате болката на зъболекарския стол – последните проучвания доказват безопасността на местните анестетици. При всичскислучаи обаче е необходимо да предупредите зъболекаря си, че сте бременна.

3. Млечните зъби не могат да бъдат лекувани
Млечните зъби често имат тънък емайл и по-малко защита срещу бактериите. Кариесът на млечен зъб може да доведе до гнойно възпаление, което по-късно ще навреди на зъба с корен.

4. За почистване на зъбите е добре да използвате твърда четка
Всъщност, можете да използвате и мека четка. Някои стоматолози дори ги препоръчват, за да не се навреди на венците и емайла. Като цяло, най-важното е да се следват прости правила: да си миете зъбите 2 пъти на ден и да си сменяте четката на всеки 3-4 месеца.

5. След хранене трябва да използвате клечка за зъби
След хранене, използвайте конец за зъби. Клечката за зъби може да увреди венците ви. Освен това, ако след всяко приемане на храна имате желание да използвате клечка за зъби, е време да отидете на зъболекар.

6. Ако имате зъбобол – това е кариес
Не винаги. Болката в зъба може да бъде предизвикана по много причини, различни от кариес: чувствителност на зъбите, възпаление на пулпата на зъба или венците. И това не винаги е проблем в устата. Например, може да бъде възпален синузит.

7. Мъдреците трябва да бъдат премахнати
Ако мъдреците са напълно израснали и не ви болят, няма нужда да ги вадите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!