Братска прегръдка засенчи резултата от голямото балканско дерби

Треньорите на Сърбия и Хърватия дадоха голям пример за човещина на народите си

OFFNews 28 юли 2017 в 16:12 2529 0

Снощи Хърватия детронира Сърбия от световния трон във водната топка, като спечели полуфинала на шампионата на планетата в Будапеща с 12:11.

Преди това домакините от Унгария се наложиха в другия полуфинал над Гърция със 7:5.

Спортните медии в Белград и Загреб широко отразиха този мач, в който се срещнаха двата най-силни отбора в турнира. По отношение на играта, акцентът бе спорната дузпа за Хърватия в последната секунда на третата част, която Йокович реализира и резултатът стана 9:9. Селекционерът на Сърбия Деян Савич заяви по този повод: "Не схващам правилата на тази игра.” На пресконференцията си Савич призна, че хърватите са били по-добри и похвали класните играчи, с които разполагат.

Все пак Сърбия слиза от трона, на който в последните години събра златна колекция от титли на поредица световни, европейски първенства и олимпийски игри. Този мач бе последен за част от това успешно поколение спортисти, които още преди него обявиха, че след турнира в Будапеща се отказват от националния отбор.



Преди очакваната с огромен интерес среща треньорът на Хърватия Ивица Туцак заяви, че най-накрая е дошъл моментът да победят Сърбия: "Започна нов олимпийски цикъл и имаме вече доста сребърни медали. Отиваме за злато, сега наред са унгарците. Играем фантастичен ватерпол."

Малко след утихването на страстите водещите страници на всички държавни и частни, политематични и спортни медии в Хърватия и Сърбия бяха заети от прегръдката на двамата треньори, след края на мача. Видео и снимки от тези секунди, в които, във върха на еуфорията и разочарованието, двамата големи треньори се прегръщат и разменят по няколко думи предизвика вълна от положителни журналистически и фенски изказвания.



Коментаторът на сръбската РТС завърши предаването си така: „Моля ви, останете за още малко пред екраните, а ето и защо. Вижте колко са умни и подготвени, добри хора и велики спортсмени. Савич с усмивка протегна ръце, за да прегърне хърватския треньор, показвайки, че този път те бяха по-добри от нас”.

„Големи съперници, но и големи приятели. Те изпратиха послание до всички, която знаят само да мразят. От една прегръдка бихме могли да научим много, особено тези, които преживяват раздухвайки вражди и скандали, макар и да говорим само за водна топка. Спортът трябва да се извиси над низките страсти и лошите пориви. Тези двама големи треньори ни напомниха именно това…”, пише в материала за мача на най-големия хърватски портал index.hr.

Днес треньорът на хърватите сподели и какво му е казал Савич: „Поздрави ни и ни пожела ни успех на финала. Аз му благодарих и обещах да му подаря бутилка вино, но след мача с Унгария”.



Всички медии със задоволство отбелязват, че - за разлика от предишни години, феновете на двата отбора са подкрепяли своите, седейки смесено по трибуните и без никакви инциденти.

Финалните срещи Хърватия – Унгария и Сърбия – Гърция ще се играят в събота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови