Зимните курорти с единни мерки за ски сезона. Вижте какви са те

OFFNews 21 октомври 2020 в 14:27 3338 1

Министерството на туризма издаде заповед за спазване на единни правила в зимните курорти в условията на пандемия, за да се запази здравето на туристите и персонала и да се спаси България като туристическа дестинация в предстоящия ски сезон.

Пакетът от мерки е за обекти, компании, организации и лица, предлагащи туристически услуги. Време е за здравна дипломация, това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с мениджъри на зимните курорти, кметове и областни управители. В дискусията участва и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Пакетът е съгласуван с Министерството на здравеопазването и е публикуван на сайта на Министерството на туризма. При необходимост мерките ще бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка.

Какви са правилата?

Лифтове

При позлване на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график.

Разстоянието между чакащите на опашки за лифтовете да е минимум един метър.

Ски училища

В ски гардеробите е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция.

В ски училищата групите ще са до 10 души.

Участниците в обучението следва да носят защитна маска за уста и нос, бъф, шал или друго предпазно покривало и да спазват дистанция от 1,5 м. В началото на деня ще се прави здравен филтър, а хора със симптоми не следва да бъдат допускани.

Заведения

Заведенията в ски зоните още по-строго ще спазват приетите указания за функционирането им в условия на пандемия от COVID-19, посочват от МТ и обещават безкомпромисен контрол. Той ще започне още преди откриването на ски сезона.

Защитни маски за лице и нос трябва да се носят на следните места в курортите:

1. Обществен транспорт, шатъл бусове, таксита
2. Аптеки, поликлиники, клиники, болници, социални домове, старчески домове
3. Магазини и всички търговски обекти
4. Банки, пощи и всички обществени институции
5. Туристически информационни центрове
6. В ресторанти до консумация на храната;
7. Всички закрити обществени места;

Най-важни правила, които трябва да се спазват от всички:

1. Спазване на поне 1.5 метър дистанция от непознати
2. Правилно носене на защитната маска за лице в закритите обществени места
3. Въздържане от ръкостискане, когато поздравявате
4. Покриване на носа и устата или носене на защитна маска, когато сте заобиколени
от много хора и на открито
5. Често миене на ръцете
6. Кихането и кашлянето да се извършват в извивката на лакътя или в носна кърпичка

7. Редовно проветряване на затворените помещения
8. При поява на симптоми или ако се почувствате болни, да не се излиза

Ако турист се почувства болен:

1. Да избягва контакт с други хора
2. Да остане там, където е настанен и да се уведоми управителя или рецепциониста, за
съдействие и за връзка с лечебно заведение или с тел. 112.

"Така ще защитим Зеления печат, който България получи от Световния съвет по туризъм като безопасна и сигурна дестинация. Българските курорти вече натрупаха опит в осигуряването на безопасни условия за гостите си през лятото и трябва да продължат тази практика. Благодарение на общите ни мерки в летните ни курорти нямаше нито един потвърден случай на заболял с коронавирус в местата за настаняване. Нашата цел е тази положителна тенденция да се надгради и за зимните дестинации", посочва министър Николова.

На срещата кметове са предложили допълнителни мероприятия за защита, за да могат туристите да са по-информирани за ситуацията; единна рекламна кампания за зимата, както и финансови облекчения за туристите, идващи у нас с PCR тест. 

Представителите на курортите Боровец и Пампорово са изтъкнаха положителния си опит от лятото и са отчели, че няма нито един заболял на тяхна територия след взетите стриктни мерки. Работи се за намаляване струпването на посетители. Разработена е също онлайн билетна система с автомати, която да ограничи контактите.

Николова съобщава, че вече са изработени 20 телевизионни клипа за българските телевизии и социалните мрежи в балканските страни. Предстои да излезе национален имиджов клип за България, кадрите за който бяха предоставени безвъзмездно от ски курортите ни.

Пълния пакет от мерки може да намерите на следния адрес: https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/covid-19/ukazaniya-za-prilagane-na-protivoepidemichni-merki-v-zimnite-kurorti-za-sezon

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови