За 8 месеца имаме над 6 млн. чуждестранни туристи. Догодина може да са и повече

OFFNews 30 септември 2016 в 11:23 29553 9

За първите осем месеца на 2016 г. България е била посетена от над 6 млн. чуждестранни туристи, което е увеличение от 15,7% в сравнение със същия период на миналата година. Българският туризъм отбелязва огромен ръст, като увеличението от последните 10 години е над 60%, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Въпреки че нямаме официални данни за септември, можем да кажем, че това е най-успешният летен сезон“, каза Николина Ангелкова.

Според нея в периода април–август сме посрещнали над 5,1 млн. чуждестранни туристи.

Това е абсолютен рекорд, като до този момент цифрите са се движили около 4 млн. чуждестранни туристи за същия период. Увеличението се дължи основно на летовници от други страни в ЕС - Германия, Полша, Чехия, Унгария, Словакия и др.

„Сега е важно да постигнем устойчивост на тези резултати. Във всички разговори, които имаме с големите туроператори, ни съобщават, че договарят повече туристи за следващия сезон. Затова и браншът трябва да предприеме необходимите мерки като инвестиции в инфраструктура и кадри“, подчерта министър Ангелкова.

Повече от 2,1 млн. българи са реализирали нощувки в местата за настаняване с над 10 легла за първите седем месеца на годината, което е ръст от 11%. Наблюдава се повишен интерес към културно-историческия туризъм, като позитивни резултати отчитат Пловдив, Велико Търново и Габрово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

8

Black Hex

30.09 2016 в 13:04

Не сте прави за гъ-ръ.тъ-ръ. По-изгоден е само, ако пътуваш от едно село до друго село в шопландия фийлд. Ако имаш работа в центъра и искаш да ползваш кола се нанизваш на шиша на... герб в лицето на адска мобилност и синя зона. В противен случай ти трябва шофер или пък хващаш копърка. И дватата варианта не са по-евтини от гъ-ръ. тъ-ръ. Отделно синята зона ти е 2 кинта.
С други думи - като искате да сте гъзари фофиянци, ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ!

А да, ще речете има паркинги. Съгласен съм да, така е. :)))

10538

7

Black Hex

30.09 2016 в 12:58

СТРАОТНА НОВИНКА!

Само едно мъничко питаме имаме към другарката кърджалийска високопланинска езерна клепоуха порода. Може ли да сподели източника на всичките тези числа? Официално да каже ползваме тия и тия данни, правим паралелни съпоставки с тия и тия източници. Щот това с "реалирани" нощувки ама толкова е смешно, че чак не мога да се усмихна.
Пък и подозирам, че нашите руски събратя ги броят за туристи, при все, че половината от тях си живеят целогодишно в собствените си имоти. :)

29585

2

Izalina

30.09 2016 в 11:26

Два въпроса.

Дали ще повторят?

Може ли и статистика за вътрешния ни туризъм или не е лицеприятна?

15256

1

mendi

30.09 2016 в 11:25

Може да има по голям наплив но това не е благодарение на политиката водена от николкинка а заради атентатите и опита за преврат в Турция.