Туроператорите излязоха на протест

OFFNews 26 октомври 2021 в 12:19 6291 1

Снимка БНР

Туроператори и хотелиери излязоха на протест пред Министерство на туризма. Те настояват да бъде отворена процедура за подпомагане на фирмите със сумата от 42 милиона лева.

Тези средствата трябва да бъдат използвани и за обезщетенията към клиентите за неосъществени пътувания.

В последния актуализиран бюджет от Народното събрание бяха гласувани 71 000 000 лв. за туризма. От тях в момента има процедура само за 30 000 000 лв., а за останалите, според туроператорите, няма яснота какво ще се случи.

Въпреки срещата, проведена с ресорния министър Стела Балтова през миналата седмица, туроператорите излизат на протест.

Причината пояснява Павлина Илиева - председател на сдружение „Бъдеще за туризма“.

„В момента нямаше твърда позиция, която да каже: "да, аз ще направя всичко възможно за да отворя тази процедура и да могат нещата да се случат. Такъв отговор не получихме. Да, получихме уклончиво два варианта на работа - евентуално, ако се промени нормативната база, трябва да дойде Народно събрание, то да го изгласува и съответно ние да кандидатстваме, отваряне на процедурата. Ориентировъчно във времето, всичко това означава някъде към януари и това е под едно голямо условие, ако временната рамка бъде продължена“, казва тя.

Гласуваната помощ за туроператорите трябва да се усвои през 2021 година. Ако това не се случи, средствата ще се върнат в бюджета и няма да достигнат до фирмите, се опасяват туроператорите.

"Ние разговаряхме надълго и нашироко в бранша защо рестрикциите се налагат само върху нас, а в същото време държавни и общински служители си ходят на работа неваксинирани. Затова настояваме и те да се ваксинират. Взехме решение днес и от четвъртък от 15 часа в цяла България да започнат масови протести заради неравноправието към нашите работници“, каза пред БНР Еньо Енев, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Тракия".

Той уточни, че хотелиерите не са срещу зеления сертификат, но и каза, че сроковете са изключително кратки, за да бъдат убеждаваме служителите им да се ваксинират.

"Не е и правилно да не ги допускаме до работа. Освен това от няколко дни търсим от РЗИ или през лабораториите да осигурим бързи тестове за нашите служители и а за клиентите. Оказа се, че под 30 лв. няма тестове, те са по 30 или 40 лв.", каза още Енев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови