Туроператорите дължат около 150 млн. лв. на клиентите си заради COVID кризата

Според нея много от туроператорите все още не са получили пари по първата мярка за подпомагане

OFFNews 23 декември 2020 в 12:58 2236 0

Българските туроператори се нуждаят от около 150 милиона лева, за да върнат парите на клиентите заради неосъществените пътувания по време на COVID кризата. 

Това заяви пред БНТ Свидна Динева - член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

От Европейската комисия е одобрена българска схема за държавна помощ в размер на 51 млн. лева за туроператори и туристически агенти. Схемата е одобрена съгласно временната рамка за държавната помощ, която ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства, добави тя.

Процедурата ще бъде в ход от януари по програмата "Конкурентоспособност".

Според нея много от туроператорите все още не са получили пари по първата мярка за подпомагане, за която са кандидатствали още през месец май. По думите ѝ мярката 60/40 за туризма изобщо не работи.

Развитието на процеса по втора мярка също не е много ясно, каза Динева, тъй като се оказало, че Министерството на туризма не разполага с необходимите средства.

От досега получените помощи туроператорите са върнали на клиентите си суми, доколкото им е възможно, но голяма част от парите са в авиокомпаниите, които също са засегнати тежко от коронакризата.

Тя обясни, че ваучерната подкрепа, на която са възлагани надежди, също не проработила, тъй като много от клиентите са поискали връщане на парите им.

Що се отнася до перспективите, все още няма задълбочени анализи за развитието на туризма в близките години у нас, но по прогнози на Европейската комисия този бранш в Евросъюза ще се възстанови не по-рано от 2024 г., добави Динева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови