Цените на чадърите, грубияни и ниска хигиена гонят туристите от българското море

OFFNews - Бургас 03 септември 2015 в 17:01 13308 19

„Ниска цена, ниско качество на продукта“. Своеобразното "мото" е една от причините за спада на туристи и през август, сочи анализ на Бургаската туристическа камара.

Високите цени на шезлонги и чадъри, съчетани с грубо отношение на спасители и концесионери продължават да гонят гости от южната част на Черноморието. Сред останалите причини за спада са и евтиният и некачествен all inclusive, ниска хигиена, невъзпитано и неквалифицирано обслужване, занижен контрол от страна на държавата към концесионерите.

Най-голям е спадът на украинския пазар – 108%. Той надхвърля 100, защото се изчислява, грубо казано, на база колко заети в сектора работят за един турист. Туристите от Русия към Бургаска област са с 20% по-малко, отколкото същия период миналата година.

За сравнение – спадът в Гърция е почти минимален – 5 до 7%. Данните са от директора на специализираната за Гърция туроператорска фирма “Mouzenidis Travel” Александър Цандекиди. Не такова е положението в Турция. Спадът само на руски туристи там е 33% за настоящия сезон, от над 4.5 млн. посетители през миналата година.

От Бургаската туристическа камара отчитат и положителни тенденции. 47% повече гости са дошли от Дания и Естония. Ръст има за Великобритания, Франция, Израел. Председателят на камарата Иван Иванов посочва, че много от хотелите са работили на миналогодишни цени и са поддържали добро ниво на услугите. Наличието и на чисти, оборудвани плажове също е донесло позитиви.

Не се оправда и очакването за „силен септември“. Прогнозата беше, че топлото време и ниските цени ще доведат почиващи руснаци у нас, казва Тодор Камарашев, собственик на една от големите туроператорски фирми.

Очакванията бяха, че септември ще компенсира донякъде юни, тъй като той беше много слаб. За съжаление, девалвацията, която се получи в последните 15 дни в Русия и Беларус, се оказа негативно върху записванията. Тя е повече от 30%“, коментира Камарашев.

Туроператорът посочва, че при някои страни, като Казахстан, например, се отчита ръст, но самият пазар е малък, за да компенсира руския.

Казахстан са докарали 3 500 туристи, с 500 повече. Но това е нищо, в сравнение с Русия, които от 250 000 са станали 200 000“, пояснява Камарашев.

И туроператорите, и камарата посочват, че у нас идват все по-неплатежоспособни туристи и се налагаме като евтина дестинация. За следващия сезон е необходима по-засилена и по-качествена реклама от страна на държавата и по-облекчен визов режим за туристите, категорични са от бранша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!