С кола на море – колко ще ни струва паркирането?

OFFNews - Бургас 03 юни 2016 в 15:23 20108 2

Снимка sunny-beach.info

Паякът в Слънчев бряг

Паркирането по южното Черноморие и през този летен сезон няма да е лесна задача. В област Бургас цените за час варират от между 1 и 2 лева на час, но „паяци“ дебнат нарушители почти навсякъде.

2 лв./час струва спирането на паркингите в курортния комплекс „Слънчев бряг“, които се стопанисват от държавното дружество. Цената за денонощие е 12 лв. 1.50 лв. е спирането в т.нар. „синя зона“, може да се заплаща както с SMS, така и чрез автомат.

Последната опция е иновация за платеното почасово паркиране, което действа от няколко години в курорта. Бариери няма, достъпът е свободен, категоричен е изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров. И тази година е въведен контролен режим само за товарните автомобили, които зареждат комплекса. 25 лв. ще струва да се премахне скобата на неправилно паркирана кола, 50 лв. е таксата за репатриране, а всеки час, прекаран на наказателния паркинг, се таксува по 3 лв.

Пропускателен режим е въведен от 15 април за старата част на Несебър, където могат да влизат само коли с пропуск. Електронни табла информират пристигащите къде и колко места за паркиране са свободни. Над 700 са паркоместата само в Стария град. Двата паркинга - до Морска гара и „Северен – голям“, както и всички общински паркинги, работят денонощно. Цените не са променяни от няколко години – 2 лв. се заплаща на час, а ако оставите колата си за повече от 4 часа, цената за денонощие е 8 лв. В Несебър има репатриращ автомобил, а цената за освобождаване на колата е 36 лв.

На юг, в Поморие, синя зона няма да има и през тази година. В морския град бяха въвели платеното почасово паркиране, по искане на граждани, а след това, отново по настояване на граждани, бе премахнато. От осемтте паркинга в Поморие, два са безплатни. Над 100 са местата за коли в града, 1 лв/час е таксата.

Синята зона и паяците действат целогодишно в Бургас. Близо за 1000 местата на общинските паркинги в града, над 4 000 са възможностите в зоната за почасово спиране на коли. Синята зона не работи през уикенда и на официалните празници. Заплащането за нея е в диапазона 9 – 19 ч., като няма ограничение за времето, в което да се ползва. Най-предпочитан. е паркингът на ул. „Гурко“, който през лятото се пълни до капацитета си. Цените там са 1 лв./час, като след петия е безплатно. Без такса може да се спира на едно място до плажа – познатият в Бургас като „паркинга на капаните“. Четири репатриращи автомобила се движат почти непрекъснато в града, като има и такъв за по-тежки и обемни коли като джипове. Цените за освобождаване на автомобили започват от 43 лв. и надминават 60, в зависимост от мястото, от където е вдигната колата.

Паяци вдигат колите и в Созопол, паркирането в центъра на стария град струва 2 лв./час.

Около 300 ще са местата за спиране на коли в Приморско, които предоставя общината. Месечният абонамент за ползване на общинските паркинги в града и в Китен е 50 лв. До 4 часа, цената на час е 2 лв., а за денонощие – 6. Ако паякът вдигне кола, трябва да се заплатят 36 лв. за освобождаването й, при бърза реакция на шофьора, т.е. – преди да е качена на репатриращия автомобил, цената пада наполовина.

Единствено в община Царево няма действащ паяк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12319

2

Чичо ви

03.06 2016 в 17:50

Паякът в Слънчев бряг my ass... Откога в СънитУ положиха трамваЕни релси!?

77927

1

El Commandante

03.06 2016 в 15:55

Ху кеърс?
Така или иначе в България на море НЕ СЕ ходи, азбучна истина...