Плажовете – недостъпни за хората с двигателни увреждания

OFFNews - Бургас 13 юли 2017 в 17:39 7370 1

Снимка Фейсбук/Грета Аспарухова

Грета Аспарухова

Плажовете, главно по южното Черноморие, масово са недостъпни за хора с двигателни увреждания и такива, които ползват инвалидни колички. За това алармира в отворено писмо бургазлийката Грета Аспарухова.

Стопаните на ивиците не знаят какво е достъпна среда и как да я осигурят, коментира тя.

„Достъпна среда означава да може дървените скари, които се разполагат на плажа, да бъдат разположени и между чадърите и шезлонгите, за да можем да се доберем до тях. Съответно – да поплажуваме малко и ние“, казва Грета Аспарухова.

Има и няколко плажа, на които скарите са удобно разположени – в Лозенец, Слънчев бряг, Свети Влас, добавя тя. Но за да отиде на тези ивици и да си почине на тях, на един човек ще му коства, едва ли не, инвалидната пенсия за месеца, коментира Грета.

Има и плажове, на които са монтирани такива скари, но пък достъпът с инвалидна количка до тях е невъзможен, пояснява тя. На една от ивиците в Бургас, наемателят изградил съоръжения, но пък до тях води чакълиран път, който свършва пред стъпала. За Централния плаж в града посочва, че едната скара спира по средата на плажа. Другата пък води до чадъри, предназначени за близкия хотел, което установява при опит да почива там.

„И трябваше да се молим, защото обиколихме всички плажове, помолихме момчетата да ни пуснат и на добра воля го направиха. Но се получава, че трябва да се молиш и да просиш, че да отидеш на плаж“, казва Грета.

Писмото й е адресирано до премиера, министъра на туризма и Комисията за защита от дискриминация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

20.07 2017 в 03:58

Преди много години, някой пусна в Оффроуд - България съобщение за инвалидна количка 4х4. Още ме е срам, че тогава веднага се изсмях. После разясниха идеята за примерно такова използване, и веднага се извиних.
Но не ми е минавало през ума, че и ние ще стигнем до такава безобразна нужда. Нашите плажове не са океански, малки са.
Срамота. Толкова повече, че инвалидните 4х4 струват абсурдни пари.