Офроуд пътуване показва на деца с двигателни проблеми Балкана между Ком и Емине

Невена Илиева 30 юни 2017 в 15:21 7532 0

Снимка Виктор Тонев

Утре сдружение "Към върха", с помощта на Мобилна спасителна служба и Планинска спасителна служба, се отправя на поредното пътешествие с благотворителна цел. Момчетата от сдружението поемат по дългия 600 км планински път между връх Ком и нос Емине, за да покажат красотата на Балкана на 14-годишната Йоана, която страда от мускулна дистрофия. 

С помощта на офроуд джипове те ще прекосят страната, за да покажат на Йоана едни от най-красивите места в България, които за нея са трудно достъпни, тъй като е прикована към инвалидна количка. 

"Като цяло нашата идея беше да организираме мероприятие, чрез което да успеем да покажем на хората, че едно на пръв поглед лесно нещо като разходка в планината с джип може да бъде много полезно и стимулиращо за деца в неравностойно положение, а и това е единственият начин, по който да отидат там", разказва ни Ники от "Към върха".

"Идеята ни да покажем колко неща могат да се видят на една разходка с джип, колко много достъпни за такъв тип превозни средства места има в България, подходящи за деца в неравностойно положение, и желанието на Йоли прераснаха в идеята за осъществяването на пътуването между Ком и Емине", продължава един от основателите на благотворителното сдружение. 

В пътуването ще се включи и още едно момиче с двигателни проблеми - Кристина Недялкова. Тя е със спина бифида, поради което също е трудно подвижна. Но диагнозата и не я спира да обикаля по планините - дъщеря е на метеоролог, който работи на вр. Мусала, и вече е успяла да види всички върхове на Рила. 

"Тя ще бъде моралната подкрепа за Йоли по време на пътуването", казва Ники от "Към върха".

Пътешествието им ще продължи седем дни, като "Към върха" разчита на помощта на множество организации и фирми, които предоставят джип и необходимата логистична подкрепа. Въпреки това, в момента сдружението търси средства за собствен офроуд джип, с който да осъществяват все повече и повече разходки за трудно подвижни деца.

За да помогнете и да получите повече информация относно хода на пътуването посетете фейсбук страницата на "Към върха".

„Към върха” възниква през 2016 г. като инициатива на Николай Герев и Захари Недялков, доброволци в "Сдружение един живот", обединени от идеята да помагат за изкачването на деца и младежи в неравностойно положение в планината. Някои от запомнящите се инициативи, които „Към върха” успява да осъществи за 2-те години от своето съществуване са 2 зимни изкачвания на връх Мусала с парализирани младежи, изкачвания на деца с различни
двигателни увреждания на връх Ботев, връх Руен, Черни връх и забавления на открито в зимна Рила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови