МОСВ: ЮНЕСКО прие позицията на българската държава за парк "Пирин"

OFFNews 14 юли 2016 в 21:56 13067 0

Снимка Didar Yesilyurt /whc.unesco.org

40-та сесия на Комитета на световното наследство

В периода 10-20 юли 2016 г. в Истанбул се провежда 40-та сесия на Комитета на световното наследство на ЮНЕСКО. Днес беше разгледан и българският обект - Национален парк "Пирин".

Одобрена беше позицията на българската държава, че с всичките си действия спазва решенията на Комитета на световното наследство (КСН), водена от разбирането за пълноценно опазване на обекта на световното наследство, обявиха от пресцентъра на министерството на околната среда и водите.

Българската делегация, която включва ресорния зам.-министър на околната среда и водите Бойко Малинов и директора на НСЗП Мирослав Калугеров, изрази готовност през 2017 г. да бъде проведена мисия на IUCN, която да оцени консервационния статус на обекта и прилагането на новия план за управление на НП "Пирин".

"По отношение на новия план за управление категоричната позиция на България е, че той ще бъде изцяло съобразен с предходните решения на КСН за недопускане на развитие на ски спорт или други дейности с подобни въздействия в обекта на световното наследство" - пише в прессъобщението на МОСВ.

Както IUCN, така и членовете на КСН възприеха всички аргументи на българската държава. Приетото решение изцяло отчита българската позиция и гарантира, че и занапред интегритетът на обекта на световното наследство ще бъде запазен, твърдят още от пресцентъра на министерството на околната среда и водите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови