Млечният кукуруз на плажа – над закона

OFFNews 24 юли 2015 в 13:22 11928 5

Снимка OFFNews

Въпреки войната, която Агенцията по безопасност на храните обяви на продавачите на царевица на плажа, мерките не дават ефект. При проверка на Северния плаж на Бургас на 9 юли, инспекторите на местното звено залови атрактивен младеж от Айтос, който продаваше варени мамули, провиквайки се със звучното „Царрревицааа”.

Още на място му беше съставен акт, а стоката му беше конфискувана. Глобата за подобно нарушение варира между 1500 и 2500 лв. Търговията с хранителни продукти на плажа е забранена, защото няма кой да носи отговорност за съхранението им.

Сигналът е началото на юли беше подаден от концесионера на плажа, без когото подобна проверка не може да бъде извършена. Продавачът, който е от Айтос, каза че му е за първи път и няма да повтори.

Само две седмици по-късно, обаче, същият мъж отново е на Северния плаж на Бургас, със същата шапка с царевици и с варени такива в хладилната чанта. Глобата, очевидно, няма респектиращ елемент, защото никой не може и да го накара да я плати. След съставянето на наказателното постановление, неговата събираемост става ангажимент на НАП.

Данъчните, обаче, не могат да накарат насила продавачът да я плати. Може да му бъде наложена и повторна такава, двойно по-голяма, която би имала същия ефект. Тъй като продавачът е физическо, а не юридическо лице, то и прокуратурата не може да се намеси. Иначе, нарушителят ще си отнесе финансовото наказание, ако започне някъде легална работа, например, когато вече НАП може да си я удържи от заплатата му. А дотогава, купувачите на „млечната царевица, кой разбира – тук се спира”, „занимавка за устата – гимнастика за зъбите” и други, далеч по-цветни определения за кочаните, включващи Азис и Памела Андерсън, могат само да се надяват на късмета си, че мамулите наистина са пресни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!