Кошмарен трафик на ГКПП Кулата, колоната е до след разклона за Петрич

Гръцките хотелиери готови за протести, ако спрат българските туристи през Маказа

OFFNews 02 юли 2020 в 09:39 11553 1

Снимка БГНЕС

Огромни опашки се извиха на граничния пункт „Кулата-Промахон“. Днес колоната от чакащи камиони, автобуси и леки автомобили достигна 15 километра.

Само през последните два часа трафикът за Гърция се е увеличил няколко пъти, съобщават от Гранична полиция.

Причината за изключително натовареният трафик през Кулата е затварянето на три от граничните пунктове за преминаване на туристи. Освен това Гърция не пропуска леки автомобили и автобуси на границата си с Северна Македония. Така целият туристически трафик от Сърбия, Северна Македония, Румъния и България се насочва към най-сигурната точка за влизане в южната ни съседка. През последните три часа колоната от чакащи камиони, леки коли и автобуси е стигнала до разклона за Петрич на АМ „Струма“ и продължава да расте.

Нашите гранични екипи работят с пълен капацитет, но преминаването се затруднява от проверката на документите, изисквани от гръцките гранични власти и тестовете за коронавирус, които се правят предимно на сръбските туристи.

Има реална опасност ситуацията да стане още по-сложна към края на седмицата, предупредиха работещи на граничния пункт.

Не е ясно и докога ще остане отворен Маказа. Гърците не са никак доволни от решението на правителството в Атина през този граничен пункт с България да се допуска преминаване само при спешни случаи. Хотелиерите от гръцката област Еврос вече обявиха, че са готови за протести.

От бранша срещат подкрепа и от управата на региона. От Съюза на хотелиерите от област Еврос заедно със заместник-областния управител, изпратиха искане лично до премиера Кирякос Мицотакис да се отвори граничния пункт.

"Настояваме за спешна намеса. Граничните пунктове в Еврос за туристи от балканските страни са най-прекият път за достъп до област Тракия и ако останат затворени се нарушава ритъма на туристическия сезон", посочват те.

И в момента движението през Маказа не е спряно и преминават коли, тирове и автобуси. Гръцките медии допускат, че това се дължи именно на острата реакция на местните власти и туристическите организации.

Според информация на БНР през пункта се влиза дори с QR код за "Кулата", но няма официално решение за статута му в периода на извънредните мерки.

В Комотини са готови на протести, за да се отворят всички сухопътни граници с България за туристи.

Днес се очакват първите резултати от над 4500 теста на влизащи чужденци, направени за ден на всички гранични пунктове на Гърция. При висок процент на туристи с вирус ще се вземат извънредни мерки и не изключи да се спре достъпът на туристи от някои страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови