Гърция обмисля въвеждане на здравен паспорт за туристите

OFFNews 22 април 2020 в 09:48 2858 0

Гърция обмисля въвеждане на здравен паспорт за туристите. Предвижда се всеки европейски гражданин, който иска да посети страната, да е задължен да си направи тест за коронавирус, съобщи Нова телевизия.

Към момента страната пропуска само гръцки граждани, както и чужденци законно пребиваващи в нея. За туристи границата е затворена.

Властите обявиха, че разчитат на туристи от Израел, Кипър и Арабските емирства. Полетите от рискови страни са анулирани до 10 май. След тази дата мерките ще се преразглеждат и ще бъде решено от кои страни могат за влизат.

По-рано министърът на туризма Харис Теохарис обяви, че целта е Гърция да „отвори вратите си за влизане на нейна територия“, тъй като туризмът е важна част от икономиката. Първоначално усилията ще бъдат насочени към месеците юли, август и септември, а в малко по-дългосрочна перспектива може да се включи и октомври.

От чужбина интересът не е спаднал, няма отказани резервации, заяви министърът. Ведомството му се намира в постоянен контакт с големите туроператори, за да се напълнят големите хотели.

Туроператорите очакват държавите да се споразумеят за здравните процедури, които ще трябва да се спазват, за да бъдат спокойни гостите за своето здраве. В същото време трябва да бъде представен ясен времеви период, за да бъде оповестена конкретна дата за отваряне на сезонните хотели, обясни Теохарис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови