Черноморски велопът Крим-Варна-Истанбул

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2013 в 15:36 4856 7

Иван Портних Снимка: Булфото

Варна е готова да се включи в реализирането на амбициозен проект за изграждане на Черноморски велосипеден път, стана ясно от думите на кмета на града Иван Портних.

Инициативата за международен път за колоездачи е на Сдружение „Национална велосипедна асоциация”, община Варна, Велоклуб „Устрем“ и Мрежа на велосипедни организации „ЕкоВело”. Проектът предвижда изграждане на велосипеден път, свързващ крайбрежията на България, Турция и Румъния, като част от голям европейски веломаршрут.

Кметът Иван Портних заяви, че община Варна ще направи работи активно за реализирането на този проект. Алеята ще е с дължина поне хиляда километра и ще се простира от Крим до Истанбул. Тя ще прави връзка с вече съществуващи вело маршрути. Идеята е по трасето да има атракции и услуги, които да отговарят на европейските стандарти за велосипедисти. Целта е не да се правят велоалеи, а да се трасират и приспособят съществуващи пътища, коментираха участници в срещата.

„Смятам, че създаването на веловръзка Варна-Златни пясъци, както и с курортите на юг, е интересна и полезна идея, която би се отразила добре и на туристопотока”, заяви още кметът. Той съобщи, че догодина общината започва работа по подобряване на условията за велосипеден транспорт в града, като част от тази амбиция е и реализирането на проекта „Мобисек: Мобилни инициативи за устойчиви европейски общности”.

Кметът съобщи, че догодина започва проучване и подготовка на проект за ремонт на Аспаруховия мост, като целта е при възможност там също да бъде подсигурен велосипеден преход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.12 2013 в 23:05

Като гледам как Портних е надул бузите , по-добре да мине на пост и молитва отколкото да плещи глупости. Оправихме натрошените плочки и изтърбушените тротоари, та почнахме велоалеи. Да мине пред хотел Черно море , където плочките вече са натрошени и зеят дупки, а гаранционният срок е до 2015 година. Да ни каже коя фирма ги е правила и да иска да ги подмени ,а не да дрънка за спорт и музика . Кюфте с кюфте !

14.12 2013 в 22:27

mnogo me radva tosi proekt,che se razviva turizma za moqt krasiv grad VARNA

14.12 2013 в 19:20

Прти това на ТРАНСНАЦИОНАЛНО ниво!

14.12 2013 в 17:38

ама защо му се връзвате на този..? та той две кибритени клечки не е залепил една с друга, ще ви прави вело алея с атракции... сигурно по дължина на трасето ще разположат обекти тип "Lafka" защото са по европейските стандарти... ако ще правят нещо, значи ще крадат.

14.12 2013 в 16:00

Толкова много хубави аспекти: най-сетне ще се привлекът млади туристи, които да не са на ол-инклузив-гранд-пиянски туризъм и ще поминък ще има и за нормалните граждани по черноморието :)

14.12 2013 в 15:57

Одобрявам! Прекрасна новина!!! :)

14.12 2013 в 15:45

браво
 
X