Черноморски велопът Крим-Варна-Истанбул

OFFNews 14 декември 2013 в 15:36 5632 7

Иван Портних Снимка: Булфото
Иван Портних Снимка: Булфото

Варна е готова да се включи в реализирането на амбициозен проект за изграждане на Черноморски велосипеден път, стана ясно от думите на кмета на града Иван Портних.

Инициативата за международен път за колоездачи е на Сдружение „Национална велосипедна асоциация”, община Варна, Велоклуб „Устрем“ и Мрежа на велосипедни организации „ЕкоВело”. Проектът предвижда изграждане на велосипеден път, свързващ крайбрежията на България, Турция и Румъния, като част от голям европейски веломаршрут.

Кметът Иван Портних заяви, че община Варна ще направи работи активно за реализирането на този проект. Алеята ще е с дължина поне хиляда километра и ще се простира от Крим до Истанбул. Тя ще прави връзка с вече съществуващи вело маршрути. Идеята е по трасето да има атракции и услуги, които да отговарят на европейските стандарти за велосипедисти. Целта е не да се правят велоалеи, а да се трасират и приспособят съществуващи пътища, коментираха участници в срещата.

„Смятам, че създаването на веловръзка Варна-Златни пясъци, както и с курортите на юг, е интересна и полезна идея, която би се отразила добре и на туристопотока”, заяви още кметът. Той съобщи, че догодина общината започва работа по подобряване на условията за велосипеден транспорт в града, като част от тази амбиция е и реализирането на проекта „Мобисек: Мобилни инициативи за устойчиви европейски общности”.

Кметът съобщи, че догодина започва проучване и подготовка на проект за ремонт на Аспаруховия мост, като целта е при възможност там също да бъде подсигурен велосипеден преход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови