Шестима украински тенисисти вече тренират в България

OFFNews 11 март 2022 в 17:34 4114 1

Снимка БФТ

Шестима състезатели от Украйна вече водят подготовка в България, съобщи отговорникът по координацията и директор "Развитие" към БФТ Илия Атанасов на пресконференция. Те са се възползвали от инициативата на Българската федерация по тенис за подпомагане на всички украински тенисисти и техните семейства. Украинските състезатели, които решат да останат по-дълго време в България, ще получат възможност да участват във всички турнири от държавния календар, без да се налага допълнително картотекиране.

Повече от 20 клуба са откликнали, като са отворили вратите си за украински бежанци. Първи са реагирали от Варна, Добрич и Русе. Там са настанени първите украински състезатели, които тренират безплатно.

Лице на кампанията сред играчите е лидерът на българския национален отбор за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов. Той благодари на федерацията за иницативата и определи като "много жестоко" случващото се в Украйна.

"Ако някой се чуди защо сме се заели с това, отговорът е, че това може да се случи на всеки от нас, на всяка една държава, не дай Боже, разбира се. Това е най-малкото, което ние можем да направим, това е най-хуманното. Много съм щастлив, че мога да помогна - както аз, така и моите колеги. За нас това е много важно, защото се опитваме да се поставим на тяхно място. Приемаме го присърце и въпреки всички проблеми и спънки за нас сега това е основен ангажимент. Щастлив съм, че всички колеги се обединиха около този жест. Като спорт, който е може би най-разпространен в България след футбола - с най-много състезатели и клубове, бихме се радвали, ако и други федерации също последват нашия пример. Би било чудесно, ако всички спортове успеят да подадат ръка на украинските състезатели от своите дисциплини. Радваме се, че ние можем да бъдем този пример, защото е наш дълг да го направим", каза той.

"Имаме прекрасна комуникация с колегите от Украинската тенис федерация и координираме логистиката между българските и украинските клубове - увери Атанасов. - Някои сега са по границите, но ние вече имаме превантивна комуникация с клубовете и семействата, които са готови да ги приемат."

Той увери, че подпомагането ще продължи и че има клубове от всички региони, които помагат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!