Ролан Гарос може да се играе без публика

OFFNews 10 май 2020 в 21:12 4129 0

Президентът на Френската тенис федерация Бернард Гуидичели не отхвърли варианта Откритото първенство на Франция тази есен да се проведе при закрити врати заради кризата с коронавируса.

Още през март Федерацията реши да отложи Ролан Гарос от края на май за 20 септември – 4 октомври, което предизвика гнева на организаторите на други турнири, които са планирани за тези дати. Гуидичели на практика за пореден път разкри колко важно е за Федерацията турнирът да се състои от финансова гледна точка, като не отхвърли никакви варианти за провеждането му.

“Не отхвърляме нито един вариант. Преди всичко Ролан Гарос е една история за мачове и тенисисти. Турнирът се провежда на стадиона, но също така и се предава по телевизията. Милиони зрители по света чакат. Да организираме турнира при закрити врати ще ни позволи да реализираме част от бизнес модела – телевизионните права. Това не може да бъде пренебрегнато”, коментира Гуидичели, цитиран от БГНЕС. Според медиите във Франция телевизионните права носят около една трета от приходите на Ролан Гарос.

Президентът на Френската федерация призна, че е възможно надпреварата от Големия шлем да бъде отложена с още една седмица и да започне на 27 септември, за да се даде пауза от две седмици между края на Ю Ес Оупън и началото на Ролан Гарос.

“Водя редовни разговори с президентите на АТР, WTA и ITF. Следващата седмица ще се чуем отново, за да видим докъде сме стигнали. Работим добре заедно, но все още е рано да определяме точния график на турнирите”, обясни Гуидичели, който защити решението на Федерацията да премести турнира, без да се съобразява с другите турнири.

“Ролан Гарос е основната движеща сила на френския тенис, той храни играчите и цялата екосистема. Ние мислим първо за тях, как да ги предпазим. Взехме смело решение и днес никой не съжалява за това. Турнир без дати е като лодка без рул, не знае накъде отива. Опитахме се максимално да предпазим всички други големи турнири и да не засегнем турнири от Големия шлем или Мастърс 1000”, допълни той.

Приходите от Ролан Гарос са около 260 милиона евро, което е 80 процента от целия оборот на Френската тенис федерация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови