Марк-Андреа Хюслер спечели титлата на Sofia Open 2022

OFFNews 02 октомври 2022 в 20:33 1499 0

Тенис

Снимка Sofia Open/ LAP.bg

Марк-Андреа Хюслер

Марк-Андреа Хюслер е новият шампион на Sofia Open. На финала първата ракета на Швейцария се наложи с 2:0 сета над петия поставен Холгер Руне (Дания), в отделните части 6:4, 7:6 (8). Срещата продължи 1:41 часа.

„Изиграх страхотен двубой, със сигурност. Просто се опитах да играя тенис, да остана фокусиран и спокоен. Изключително щастлив съм“, каза щастливият шампион в интервюто на корта. „София вече е сред любимите ми градове. Никога не съм очаквал, че ще спечеля АТП турнир, но ето, че това се случи“, добави още Хюслер.

За швейцареца това бе първи АТП финал и първа титла. По пътя към успех той победи последователно Жофри Бланкано (Франция), Пабло Кареньо Буста (Испания), Камил Майхжак (Полша), Лоренцо Музети (Италия) и на финала Руне. На четвъртфиналите срещу Майхжак отрази 2 мачбола.

Хюслер е и първият представител на Швейцария с АТП титла след Роджър Федерер (Базел, 2019 г.). От понеделник левичарят ще бележи личен рекорд в ранглистата и ще се изкачи до №64 в света.

Самият финал в „Арена Армеец“ започна по мечтан начин за Хюслер, който проби опонента си още в първия гейм. До края на сета датчанинът стигна общо до две точки за връщане на пробива, но Хюслер се справи и след 35 минути игра поведе с 6:4.

Във втората част пробиви нямаше, макар възможности да не липсваха. В 12-ия гейм Руне пропусна два сетбола на сервис на Хюслер, а в последвалия тайбрек тийнейджърът имаше още 3 възможности да вземе сета, но не успя. От своя страна Хюслер приключи двубоя, реализирайки втория си мачбол за 10-8 точки.

„Ти си труден за побеждаване, за мен не е лесно в момента, но поздравление за теб и екипа ти. Благодарности на организаторите, на подавачите на топки, на съдиите, на всички, които направихте тази седмица възможна. Беше невероятно изживяване. Благодаря и на моя екип, много съм щастлив, че бяхме заедно“, каза Руне, след като получи купата си за финалист на Sofia Open 2022.

„Холгер, ти си страхотен човек, продължавай да работиш усърдно. Сигурен съм, че ти предстоят още много успехи“, каза Хюслер по време на церемонията по награждаването. „Цялата седмица беше истинска приказка за мен. Щях да бъда доволен да премина първите няколко кръга, а сега държа трофея в ръцете си. Беше огромно удоволствие да бъда тук. Имах страхотна седмица, харесва ми тук“, добави новият шампион на Sofia Open.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови