Карантината на Australian Open повдига въпроса може ли да се проведе Олимпиадата в Токио

OFFNews 19 януари 2021 в 13:38 4676 0

Снимка АП/БТА

Новак Джокович заснет на балкона на хотела, в който е в изолация.

Играчите на Australian Open са поставени под стриктна 14-дневна карантина преди началото на турнира, като могат да излизат само за няколко часа за тренировки и да се движат в ограничен "балон" от хора. Някои дори получиха забрана да напускат хотелските си стаи, тъй като пасажери от полетите им до Австралия са дали положителен резултат за Ковид. 

Ситуацията доведе до много дебати за това нужни или не са стриктните мерки и логично повдига въпроса ще бъде ли възможно през лятото на тази година провеждането на най-мащабното международно спортно събитие - Олимпийските игри в Токио.

По време на 14-дневната карантина участниците в тенис турнира могат да излизат и тренират по пет часа дневно, движейки се в строго определени "биологично сигурни балони". 72-ма играчи обаче не могат да напускат хотелските си стаи и да тренират, защото по време на полетите са се оказали контактни с Ковид-позитивни.

Някои звезди на тениса разкритикуваха строгата мярка. Сред тях е осемкратният победител в турнира Новак Джокович, който излезе със списък с предложения за отпускане на ограниченията - като например карантинираните играчи да бъдат преместени в къщи с тенис кортове и по-добра храна, а дните в карантина да бъдат съкратени. 

В отговор, премиерът на австралийския щат Виктория Дейниъл Андрюс заяви: "Хората могат да предлагат списъци с искания, но отговорът е не."

Атлетите повдигат въпроса дали тези, които могат сега да тренират, няма да се окажат в привилегировано положение спрямо играчите без достъп до тренировки. 

Канадският състезател Васек Пошписил е пътувал в един от полетите до Мелбърн, в който група хора дава позитивен резултат. Пред CNN Пошписил коментира, че предварително не е било разяснен достатъчно добре рискът от карантиниране на цяла група хора от един полет - нещо, което организаторите отричат.

Много австралийци обаче напълно подкрепят строгостта на мерките, тъй като голяма част от играчите идват от страни с висок процент заболели. Град Мелбърн - столица на щата Виктория - бе 111 дни под пълен локдаун миналата година и сега жителите се опасяват да не би турнирът да доведе до нова вълна от инфекции и ново затваряне.

В понеделник Виктория докладва четири нови случаи на вируса, три от които свързани с турнира. Към момента общият брой на позитивните хора, свързани с турнира, е седем, два от които на отшумяваща инфекция. 

Австралия успя да се справи с пандемията по-добре от много държави, отчасти благодарение на бързите действия на правителствата на отделните щати. Бризбейн, например, влезе в тридневен локдаун по-рано този месец, след като беше засечен случай на варианта на коронавирус, открит за първи път в Обединеното кралство.

В щата Виктория има 34 активни случая на COVID-19.

Така турнирът в Австралия се превръща в тренировка за големите игри в Токио. Те трябва да се проведат между 23 юли и 8 август, а след тях е Параолимпиадата (24 август - 5 септември). Япония и организационният комитет на игрите дадоха заявка, че Олимпиадата Токио 2020 ще се проведе по план. Тя ще запази годината "2020" в името си въпреки едногодишното отлагане.

Мерките за Игрите включват тестове на атлетите поне веднъж на четири дни, проследяване и ограничаване на контактите им до минимум. Те също ще имат 14-дневна карантина след пристигането си, по време на която ще могат да тренират. 

Пред CNN бившият член на Международния олимпийски комитет Дик Паунд коментира, че игрите едва ли ще бъдат отложени отново, а ако това се случи, олимпийският цикъл най-вероятно ще бъде анулиран. Това означава следващата олимпиада да е през 2024 г.

"Едногодишното отлагане бе предложение на Япония, организационният комитет каза: "Вижте, можем да отложим с една година, но не повече", припомня Паунд. Според него отлагането за още една година ще увеличи неимоверно цената и Япония вероятно не би искала да поеме този разход. Освен това ще се застъпи със Световното първенство по футбол, а това ще натовари всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!