Григор Димитров триумфира с титлата в Бризбейн

OFFNews 07 януари 2024 в 11:33 4789 2

Григор

Снимка Getty Images

Българинът спечели първа титла от 2017-а година насам

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ликува с титлата на турнира по тенис в Бризбейн (Австралия) от сериите АТП 250 с награден фонд 661 585 долара.

Вторият в схемата българин надделя над номер 1 Холгер Руне от Дания с 7:6 (5) и 6:4 за 2:19 часа игра. Така Григор спечели титлата с пет победи при само един загубен сет.

Това е втора титла от три финала за Димитров в Бризбейн. При първия българинът отстъпи в спора за трофея през 2013 г. пред Анди Мъри. Във втория случай, който е от сезон 2017, Григор стана шампион след успех на финала над Кей Нишикори.

Димитров игра за 18-и път на финал на АТП в кариерата си и спечели деветата си титла, като последната беше от финалите на АТП през 2017 година.

Българинът трябваше да отразява две последователни точки за пробив още в първия гейм, но успя да намери най-добрите си удари в точния момент и поведе резултата.

В следващите минути играта беше изключително равностойна, като двамата взимаха подаванията си, макар това не винаги да ставаше лесно. Така се стигна до тайбрек, в който Димитров поведе с 3:0 точки след два минипробива. Руне успя да върне единия, но сервирайки за сета при 6:5 българинът бе безупречен и успя да се наложи със 7:5 точки.

Във втората част Григор Димитров направи първия пробив в мача изобщо в седмия гейм. Българинът поведе с 40:15 при сервис на Руне, датчанинът отрази първия брейкбол, но при втория извади топката в аут и пробивът стана факт.

Сервирайки за оставане в мача при 3:5, Руне трябваше да отразява два мачбола, но успя да измъкне подаването си. При 5:4 Григор Димитров сервира за мача и не трепна, подпечатвайки си титла номер 9 в кариерата.

"Беше отдавна, когато за последно държах такъв трофей. Малко съм емоционален и ви благодаря за подкрепата. Трудно е да опиша нещата, но първо искам да започна с моя съперник. Страхотен тенисист - няколко пъти сме играли заедно. За толкова кратко време ти постигна толкова много неща. Знам, че това не беше резултатът, който искаше, но бъдещето е светло пред теб и твоя екип. Тепърва идва най-доброто за теб.

Любовната ми история с Бризбън започна тук преди 11 години. Благодарен съм, че отново мога да бъда тук и да държа отново този трофей значи много за мен. Доста уморен съм и ще си взема няколко дни почивка. Много съм щастлив, че съм в Австралия. Ще продължавам по същия начин - благодаря за подкрепата!“, заяви Григор Димитров на награждаването, което беше пропуснато от неговите родители, които са бързали за полет.

"Надявам се, че са следили резултата", завърши с усмивка българинът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

07.01 2024 в 19:08

Айде дано 1 път и Джокович да напляска!

1005

1

ПР

07.01 2024 в 11:45

Бравоооо!Честито на Гришо!Прави много силни игри от втората половина на 23 г.И тази блестяща победа и титла е напълно заслужена и логична.Жив и здрав да е,и още много титли му желая от сърце!
 
X

Да помогнем на украинските деца!