Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Григор Димитров победи Багдатис и е в третия кръг на Уимбълдън (обновена)

Александра Маркарян 06 юли 2017 в 15:30 8561 1

Григор Димитров се класира за третия кръг на „Уимбълдън“ след победа над Маркос Багдатис (Кипър) в три сета след по-малко от два часа игра.

Българинът показа прецизна игра, по-добра концентрация и по-високо ниво, отколкото през първия си мач на турнира - срещу Диего Шварцман. Особено впечатляваща бе прецизността му през първите два сета.

Мачът срещу 65-ия в света Багдатис приключи след час и 42 минути игра с 6:3, 6:2, 6:1.

Григор спечели 79% от вкараните първи сервиси, 57% от вторите, отбеляза 9 аса и 15 непредизвикани грешки, почти всички в последния трети сет.

Победата дойде в специален ден за Григор – на 6 юли 2008 г. 17-годишният тогава хасковлия спечели „Уимбълдън“ при юношите и стана първият българин с трофей от Големия шлем.

В третия кръг Григор Димитров ще се изправи срещу Дуди Села (Израел) или поставения под №23 в основната схема Джон Иснър (САЩ).

Вижте последната точка, беше наистина от световна класа

Ето и как се разви днешният мач:

Първи сет

Григор откри резултата с гейм на нула, спечелен за около минута. Последва размяна на сервис геймове. Първата възможност за пробив се откри пред Димитров в четвъртия гейм, но мрежата помогна в последната точка и кипърецът изравни – 2:2. Пробивът дойде в осмия гейм и българинът поведе с 5:3, спечели и подаването си, и сета с 6:3. Той приключи след 28 минути, в които Григор не направи нито една непредизвикана грешка, спечели 88% от точките на първи сервис и 83% - от втори.

Втори сет

Той започна с втория пробив в мача за Григор, който взе подаването на Багдатис и записа първия гейм в сметката си, след което с красива къса топка и последвал ас затвърди пробива - 2:0. При 3:2 Багдатис за първи път успя да спечели две точки на подаване на Григор, но българинът не допусна пробив - 4:2. С невъзможна за отразяване от Багдатис топка по правата Григор направи пробив на нула, поведе с 5:2 и затвори сета след подаването си - 6:2, като прибави 4 аса към трите в първия сет, спечели 82% от вкараните първи сервиси и 78% от вторите, както и 100% от точките при излизанията си на мрежата. След този първи час игра дойде и първата му непредизвикана грешка при 11 на съперника по същото време.

Вторият сет приключи след 30 минути игра.

Трети сет

Това бе и най-трудният сет за Григор, с много повече грешки и шансове за пробив пред Багдатис. Само в откриващия гейм българинът направи три двойни грешки. Димитров спаси четири точки за пробив, след което все пак надделя - 1:1. Българинът се концентрира, проби подаването на Багдатис още в следващия гейм и поведе с 2:1. Четвъртият гейм отвори възможност за пробив пред 32-годишния кипърец, но и той бе неуспешен.

Четирите гейма се оказаха и най-трудните в мача за Григор - те продължиха 26 минути, почти колкото целия първи сет.

Грешки на Багдатис осигуриха нов пробив за българина и резултат 4:1 в негова полза. Последва нов труден гейм за Григор, с възможности за пробив за кипъреца, но отново Димитров устоя и спечели, а резултатът вече беше 5:1. След още няколко минути мачът бе в историята, а Григор спечели мястото си в третия кръг на турнира от Големия шлем за трета поредна година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!