Джокович се класира за финала на Уимбълдън след рицарска битка с Надал

OFFNews 14 юли 2018 в 17:36 2888 0

Новак Джокович за пети път достигна до финала на турнира от Големия шлем "Уимбълдън". След 5 часа и 21 минути на корта, страхотна демонстрация на непоклатима психика, сърбинът победи в незабравим мач световния номер 1 Рафаел Надал с 6:4, 3:6, 7:6, 3:6, 10:8.

За Ноле това е първи финал в Големия шлем от 2016 година на "US Open". В спора за трофея той ще срещне двуметровия гигант Кевин Андерсън утре. При днешното доиграване драмата започна още с първите геймове.

Надал взе първото си подаване след маратонски гейм и спаси няколко точки за пробив. След това проби на 15 и в крайна сметка поведе 3:0. Отговорът на Джокович обаче беше подобаващ. В следващите три гейма той загуби само две точки, за да изравни - 3:3. Надал отново вдигна оборотите и след нов пробив си даде възможност да сервира за първия сет при 5:3.

Тогава обаче той направи двойна грешка и изостана 0:40. Световният №1 показа класа и не просто спаси възможностите за пробив, но и затвори четвъртия сет - 6:3. Така Джокович е реализирал под 20% от точките си за пробив в мача. 

Петият сет се превърна в кулминацията на спектакъла. Нивото бе изключително високо, а двамата бяха много стабилни. Те рядко допускаха колебания при свой сервис и сетът вървеше гейм за гейм. Надал спаси шанс за пробив в осмия гейм, като вкара няколко страхотни форхенди. Последва критична ситуация за Джокович, който изоставаше с 15:40, но два отлични начални удара го спасиха. С четири поредни прекрасни сервиса Рафа спечели следващия гейм от 0:30.

При 4:4 Надал не успя да реализира два поредни шанса да вземе подаването на сърбина и бе принуден да сервира за оставане в мача. Той го направи като навакса изоставане от 0:30 - 5:5.

Всичко можеше да се реши при 7:7, когато Джокович направи двойна грешка за 15:40, но се измъкна с много смела игра. При 8:7 Джокович получи мачбол, но Надал се спаси с къса топка и впоследствие затвори в своя полза! Малко по-късно той не сгреши за 10:8.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови