Чичо Тони Надал: Ветераните успяват, защото тичат по-малко

OFFNews 09 юли 2017 в 17:40 2331 0

Цели 21 от състезателите в Топ 40 на ATP през тази седмица са на над 30 години. Същите тези играчи продължават да доминират в тениса по категоричен начин.

Възрастта на първата петица казва достатъчно - Анди Мъри (30), Рафаел Надал (31), Стан Вавринка (32), Новак Джокович (30), Роджър Федерер (35).

През този сезон един от малкото наистина млади играчи, които спечелиха голям турнир, беше шампионът от Рим Александър Зверев. Така че защо играчите на 30 и повече години доминират?

Треньорът на Рафаел Надал - Тони е категоричен, че една от основните причи това да се случи е защото опитните тенисисти правят така, че разиграванията да са по-кратки.

"Хората ми казват, че сега имаш по-добра подготовка и това е възможно, но днес просто не е нужно да тичаш толкова, за да играеш тенис.

Когато играеш разиграване с 2-3 удара, не тичаш чак толкова. Преди няколко месеца гледах мача в Австралия между Федерер и Нишикори.

В началото японецът караше Федерер да тича, но след това той спря да тича, започна да играе бързо и спечели. Защо? Защото не можеш да принудиш съперника да тича, ако играта е бърза.

Има и още нещо, става дума за психика. Това се случва във всички спортове. Когато играеше футбол, брат ми Мигел се считаше за ветеран на 30. Сега спортистите играят доста по-дълго", обясни чичото на Рафа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови