Браво! Виктория Томова прескочи първи кръг в Мелбърн

OFFNews 15 януари 2024 в 05:41 1076 0

Томова

Снимка Getty Images

Виктория Томова ще има тежка съперничка във втория кръг

Първата ни ракета Виктория Томова се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис за първи път в кариерата си.

28-годишната софиянка преодоля с 6:4, 6:2 американката Кейла Дей след 112 минути игра и постигна първата си победа при четвъртото си участие в основната схема на турнира от Големия шлем в Мелбърн.

Българката имаше преднина от 4:1 в първия сет, но допусна изравняване 4:4. Томова обаче успя да си вземе подаването и поведе с 5:4, а впоследствие реализира нов брейк, с който спечели и сета.

Във втората част софиянката продължи серията си на шест поредни гейма срещу 86-ата в класацията на УТА Дей и дръпна с 4:0, което се оказа решаващо. Американката допусна цели 29 непредизвикани грешки срещу едва 10 на българката и това натежа.

Следващата съперничка на Томова в Мелбърн е №19 в основната схема Елина Свитолина (Украйна), която се справи с 6:2, 6:2 с представителката на домакините Тейла Престън.

Украинската тенисистка е бивша номер 3 в света на сингъл, като е трикратна полуфиналистка в турнири от Големия шлем. В Австралия тя два пъти е стигала четвъртфинал.

В същото време стана ясно, че Томова се изкачва със седем места в световната ранглиста и вече е 70-а в подреждането с 957 точки. Предишното най-добро постижение на българката в световната ранглиста беше 71-а позиция.

Гергана Топалова, която за момента е втора сред българките, е на 247-о място.

Начело през новия сезон остава полякинята Ига Швьонтек с 9880 точки, следвана от Арина Сабаленка от Беларус с 8905 точки и Елена Рибакина от Казахстан с 6918 точки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика