Затворник иска 400 000 лв. от държавата за лоши битови условия. Вместо да получи, ще плати 588 лв.

Диана Варникова 10 март 2023 в 13:17 1562 0

Затворът

Снимка Авторът

Затворът

Лишен от свобода претендира за 400 000 лв. обезщетение от държавата, в частност Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", заради лоши битови условия в килията.

Жалбата е подадена в пазарджишкия Административен съд, а затворникът се жали, че в продължение на 3 години и 6 месеца е бил принуден да обитава мръсни килии в Софийския затвор и в общежитията в Кремиковци и в Пазарджик. Според лишения от свобода вътре било пълно с дървеници, хлебарки и гризачи, нямало и санитарен възел с течаща вода. Не получил и адекватно лечение на заболяванията си, заради които вреди той се решил на гладна стачка. Наложило му се обаче да я прекрати тъй като имало опасност за живота му.

Магистратите поискаха справки за условията на пребиваване в затворите и от тях стана видно, че и на трите места му било осигурено жизнено пространство от над 4 квадратни метра, килиите имали санитарен възел със студена и топла вода, в тази в Пазарджик преди настаняването му дори бил извършен ремонт. Освен това в областния град му била предоставена и медицинска помощ от психиатър, който му предписал необходимото лечение и затворникът се почувствал добре.

След като изслушаха и показанията на двама свидетели на потърпевшия ищец, административните съдии отхвърлиха иска за 400 000 лв. Според решението на съда затворникът ще трябва да плати разноските по делото, които са в размер на 588 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови