Започва делото по същество срещу прокурорския син Васил Михайлов

OFFNews 10 април 2023 в 07:45 2683 0

Васил Михайлов

Снимка БГНЕС/архив

Започва делото по същество срещу Васил Михайлов

Старт на делото по същество срещу прокурорския син Васил Михайлов от Перник в Софийския районен съд.

Той е обвинен за 8 престъпления – за нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство.

Това е едно от делата срещу сина на прокурор Бисер Михайлов. Докато започне по същество, имаше масови отводи на съдии от Перник и София заради познанство с баща му.

Делото беше разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя обаче го прекрати и прати за разглеждане в районния съд в Перник, където са извършени престъпленията.

Всички магистрати от РС-Перник обаче се отведоха, като изтъкнаха, че познават бащата на обвиняемия – прокурора от окръжната прокуратура Бисер Михайлов и са в служебни и лични отношения с него, което може да доведе до съмнения в безпристрастността и обективността им. 

Така делото стигна до Върховния касационен съд (ВКС), който каза, че СРС правилно го е изпратил в Перник, но след като в тамошния районен съд не може да се сформира съдебен състав, то трябва да го гледа СРС.

Когато производството се озова отново в районния съд в София, обаче последваха пет отвода на съдии с различни мотиви (виж повече тук).

Накрая то беше разпределено на съдия Радослава Качерилска, която реши да го гледа и насрочи разпоредителното заседание на 28 февруари. Тогава тя прие, че няма съществени нарушения, които да водят до ограничаване на правата на Васил Михайлов, произнесе се по искания за събиране на доказателства, промяна на мярката за неотклонение, за конституирането на страни в процеса и т.н. Насрочи делото за 7 април и обяви, че ще бъде определен резервен съдия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови