Запечатаха пречиствателната станция на Ветко Арабаджиев в "Елените"

OFFNews 12 ноември 2018 в 20:59 2825 1

Снимка БНТ

Пречиствателната станция във ваканционно селище "Елените", собственост на Ветко Арабаджиев, беше затворена.

Съоръжението минава на авариен режим на работа, съобщава БНТ.

"Заповедта, която е издала регионалната инспекция е за ограничаване на достъпа на оператора, а с тази заповед възлагаме и нареждаме собственикът на станцията да поддържа аварийно системата, за да не случи изливане в Черно море", коментира инж. Тонка Атанасова- директор на РИОСВ- Бургас.

Пречиствателната станция няма как бъде напълно затворена, защото тя поема и отпадните води от курортното градче Свети Влас. Управителката на станцията твърди, че община Несебър от две години не плаща канална такса и не предприема нищо по въпроса.

"Ами да си направят пречиствателна станция, да си отделят водите и тогава вече тука да се поемат само водите от „Елените" и тия хотели", каза управителят на пречиствателната станция Дора Арнаудова.

За пречистване на водите през годините са събирани такси от хотелите, въпреки че пречиствателната станция няма лиценз, а наложените глоби от екоинспекцията вече са за над 7 милиона лева. Заради жалбите на туристите от замърсени морски води част от хотелиерите са се принудили да си изградят сами локални пречиствателни станции.

До началото на новия летен сезон собственикът на пречиствателната станция трябва да представи инвестиционна програма за модернизация на съоръжението, да заплати глобите и да получи разрешително за заустване на отпадните води.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

1

elbarbudo

13.11 2018 в 10:49

Собственика нали е пуснат за издирване със запорирани сметки и имоти, какво ще представи? Да не би от храстите да се подават едни дълги уши? Кой наскоро ряза лентичка на тоалетна?