Зам. главният прокурор лично се намесил в разследването "Хитрино"

OFFNews 28 февруари 2017 в 14:22 4025 1

Зам. главният прокурор лично се намесил в разследването

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов е оказал натиск за хода на разследването на инцидента на гара Хитрино. Следователят от Национална следствена служба Страхил Каменички е подал граждански иск за 26 хил. лева срещу заместника на Цацаров, съобщава "Капитал", като се позовава на информационната система на Софийски градски съд (СГС).

Преди време Каменички и негови колеги, които работили в екипа по разследването на катастрофата, подали сигнал до етичната комисия на Върховната касационна прокуратура (ВКП). Причината за сигнала било поведението на Сарафов по време на разследването. Той се появил на оперативна среща в Шумен, без да има отношение към разследването, и започнал да обижда следователите, като им казал, че цяла България знае, че те са безделници и мислят само за ишиас и лумбаго, твърди "Капитал".

Сарафов се обърнал лично към Каменички и му казал, че има заешко сърце, защото не повдигнал обвинение на "двама убийци", визирайки машинистите на композицията. Той заявил на следователя, че "го е проучил" и че може да му образува дисциплинарно производство пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. 

Следователят възприел поведението на зам. главния прокурор като натиск. 

Сарафов отказал да коментира случая.

"Капитал" припомня, че това не е първият случай, при който Сарафов има подобно поведение. През май 2016 г. разследващият полицай от ГДБОП Любомила Ценова заведе две дела срещу него отново заради оказан натиск по разследване, обиди и заплахи. В отговор Сарафов разпространи своята версия на страницата на прокуратурата, като обвини дознателката в корупция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

1

Nik68

28.02 2017 в 16:57

Този беше главно действащи лице и в Костинбродската афера. И там случая му беше ясен, а и досега няма осъдени.