За трети път ВСС бойкотира доклад с препоръки на европрокурорите

OFFNews 14 юли 2017 в 14:21 11994 2

За трети път ВСС бойкотира препоръките на европрокурорите

За трети път Висшият съдебен съвет (ВСС) бойкотира доклада на европейските прокурори, в който се дават препоръки за работа на държавното обвинение в България. Заседанието беше свикано от правосъдния министър Цецка Цачева и за него се знаеше от началото на седмицата.

Въпреки това днес съветът не успя да направи кворум, тъй като голяма част от членовете му просто не дойдоха. Така опитът за обсъждане на евродоклада се проваля за трети път. 

Оказа се, че част от липсващите членове на ВСС са си пуснали отпуска за петък. Отсъства и почти цялата прокурорска колегия начело главния прокурор Сотир Цацаров. На заседанието не присъстваха и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, представляващият ВСС Димитър Узунов и Галя Георгиева, съобщава defacto.bg.

Докладът на европейските прокурори включват и препоръки за контрол и надзор над главния прокурор.

Друга ключова точка бе обсъждане на позиция на ВСС по скандалния проект на ГЕРБ и Обединени патриоти за Закона за съдебната власт, в който са предвидени "кариерни бонуси" за отиващия си състав на съвета, чийто мандат изтича в края на годината.

„Благодаря на министъра на правосъдието, че уважи молбата на наши колеги, но след две провалени заседания отново няма кворум. Подобен подход към работата на ВСС е най-малкото неконструктивен”, каза председателят на ВКС Лозан Панов, след като стана ясно, че заседанието на съвета се е провалило.

„Провали се обявяването на конкурс за 6 места в Софийския апелативен съд, който има очевидна нужда от още съдийски бройки. Няма да обдъми пак и евроанализа на прокуратурата, а най-вече ще изпуснем всякаква актуалност по Закона за съдебната власт. Всички съсловни организации на магистратите, организации на съдебната администрация и изобщо кой ли не взеха отношение към този проект, но не и ВСС. Отсъствието днес е съзнателно и безотговорно”, бе оценката на Калин Калпакчиев, цитиран от defakto.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!