ВСС прави опит за отстраняването на Лозан Панов - този път след сигнал от "Блиц"

Юлиан Христов 27 юни 2017 в 14:28 9861 7

ВСС прави опит за отстраняването на Лозан Панов - този път след сигнал от

В четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа сигнал срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Това става ясно от дневния ред на Пленума, публикуван на сайта на ВСС. 

Сигналът е внесен от Ивайло Крачунов от сайта "Блиц" и е свързан с участието на Панов в протест срещу изгонването на отец Паоло Кортези от Белене. Според сигнала Панов се срещал с активисти на "Дай България" (има се предвид партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България"), като се има предвид митинг в подкрепа на Кортези, в който участвали и депутати от Реформаторския блок. 

Вносител на искането е етичната комисия към съдийската колегия с председател Даниела Костова и членове Галя Георгиева, Димитър Узунов, Мария Кузманова и Юлия Ковачева, съобщава defakto.bg. 

Точката в дневния ред на Пленума на ВСС не е свързана с искането за отстраняването на Панов, но най-вероятно с това се цели откриването на такава процедура. 

Според Клуб Z става въпрос за статия в "Блиц" с автор Ивайло Крачунов, в който се посочва, че Панов е част от "неприятен сценарий срещу главния прокурор", в който главни действащи лица са т. нар. "агнешки главички". В статията те са посочени поименно - "Лозан Панов, кръгът около "Капитал" и гравитиращите покрай тях протестъри".

Атаките срещу Панов започнаха непосредствено след като оповести СМС-а на премиера Бойко Борисов от януари 2016 година. От текста на съобщението до Панов стана ясно, че хора от ВСС информират директно Борисов за случващото на заседанията. Оповестяването на текста доведе до светкавична реакция на Борисов, който буквално нахлу в сградата на ВСС и държа реч пред членовете му. Тогава той упрекна Панов в амбиции, свързани с президентските избори.

Лайтмотивът за политическа кариера на Панов се поддържа и до днес от някои медии и от членове на съвета, гравитиращи около главния прокурор. 

Особено очевидни станаха атаките срещу Панов след искането му ВСС да разгледа срещата на главния прокурор с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. След като "кадровиците на Темида" отказаха проверка, индиректно Панов беше атакуван с поредица от искания за проверки - включително и пълна ревизия.

По-късно от Съвета излязоха с позиция, че Панов е направил недопустим опит за намеса в съдебната власт, като е изискал информация от няколко съдилища в страната за това дали и как са се състояли общи събрания на съдиите за избор на нови членове на ВСС. 

Пред сградата на ВСС пък се разигра пърформънс с маскирани момчета, които хвърлиха агнешки главички на тротоара. 

Все още не е отзвучал скандалът с развитите болтове от гумата на автомобила на НСО, в който се вози Панов. От него стана ясно, че прокуратурата, НСО, включително и премиерът имат обща позиция относно сигурността на високия клас "Мерцедес". А именно, че са ненадеждни. 

В четвъртък пред сградата на ВСС ще се проведе бдение в подкрепа на Лозан Панов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

7

newfoundland

28.06 2017 в 20:16

Да го махат, поредната пионка на Прокопиев и сие, която ги обслужва. Аман от хора, който чакат България да им дава.

42249

5

Denis Rizanov

27.06 2017 в 20:13

Денисе, яко послание...


Мани, мани! Отивам да продам ML-ката!
Такъв срам...

13780

4

Перко

27.06 2017 в 18:15

Съдът трябва тотално да се разпусне и да почнат конкурси за нови назначения. Никой от кандидатите да не може да се състезава за предишната си длъжност. И тъй и тъй съдът не работи, така че не пречи да изкараме без съдебна система докато траят процедурите. Може пък сами да се реформират :)

63994

2

Red or Dead

27.06 2017 в 17:25

Айде стига с тази подлога ....лИзан, писна ми на........

Денисе, яко послание.....❥ Mercedes-Benz- The Best or Nothing....❥

42249

1

Denis Rizanov

27.06 2017 в 15:32


Не е случайност, че колата на лизан беше мерседес...

http://ow.ly/GRZe30cVyi6