Втори съд потвърди условната присъда по първото дело на Кьовеши у нас

Експертът от ДФЗ Траян Делиагов не се налага да бъде изолиран от обществото в затвор, постанови САС

OFFNews 19 юни 2023 в 10:13 2896 3

фонд

Снимка Архив

ДФЗ

Софийският апелативен съд потвърди на втора инстанция 6-месечната условна присъда по първото дело, което Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, внесе в съда в България, съобщи "Сега".

Делото от миналата година е срещу служителя на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Траян Делиагов за поискан и получен подкуп от 5000 лв. и е първата осъдителна присъда за България. То приключи за рекордните 6 месеца.

В края на юли 2022 г. - дни преди да бъде закрит, Специализираният наказателен съд присъди на Делиагов 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок. Присъдата става известна едва през септември, тя не бе окончателна и можеше да се обжалва пред Софийския апелативен съд. Той обаче бе оправдан за друг подкуп от 5000 лв.

Служителят на ДФЗ бе арестуван през есента на 2021 г. на бензиностанция в София, непосредствено след получаване на белязаните 5000 лв.

Миналия септември стана ясно, че експертът Траян Делиагов дори е върнат на работа в ДФЗ. Фондът не обжалва. 

Затова пък Делиагов обжалва и сега САС  потвърди присъдата, след като делегираният европрокурор Светлана Шопова пледира, че наказанието е твърде снизходително. Но тримата апелативни съдии приемат, че спецсъдът е преценил правилно и доказателствата по делото, и наказанието на Делиагов. Според тях първият подкуп е останал недоказан, което означава, че не става дума за усложнена престъпна дейност, а само за едно престъпно деяние, допълва съдът. Подсъдимото лице може да бъде признато за виновно само и единствено, когато обвинението е безспорно доказано, посочва се още в съдебното решение.

От него се разбира, че за първия подкуп прокуратурата има единствено изолираните показания на един свидетел. Освен това съдиите не са съгласни с твърденията на прокуратурата, че присъдата от 6 месеца условно е необосновано снизходителна. Според САС това наказание може да постигне целите си - генерална и специална превенция. Не се налага Делиагов да бъде изолиран от обществото в затвор, напротив - следва да му се даде възможност да упражнява общественополезен труд, като се въздържа от противоправни деяния в определен от съда изпитателен срок, разсъждават магистратите.

Присъдата на САС може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

19.06 2023 в 21:40

Няма да стане държава от нашата. Условна присъда за доказана корупция... Ами така ще си продължим - с корупцията и духането до откат.

22548

2

dolivo

19.06 2023 в 15:21

Мдааа, дано да стане, че инак мирише на дело наобратно и морални щети от джеба ни.

Разликата е в прокуратурния подход, да видим дали някъде по пътечката бай Ганя не е ашладисал един кьорфишек , който да бутне на Кьовеши производството...

870

1

Constanza

19.06 2023 в 11:09

Да полага общественополезен труд на старото си място? Колко ефективно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!