Първата присъда по дело на Европрокуратурата за България е условна

OFFNews 21 септември 2022 в 16:41 3158 2

прокуратура

Снимка Архив

Първа присъда по дело на Европейската прокуратура.

Делото на Европейската прокуратура срещу бившия служител на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Траян Делиагов (36 г.) завърши с условна присъда. Тя е за поискан и получен подкуп от 5000 лв. и е първата осъдителна присъда за България. А делото приключи за рекордните 6 месеца.

В края на юли - дни преди да бъде закрит, Специализираният наказателен съд присъди на Делиагов 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок. Присъдата става известна едва сега, тя не е окончателна и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд. 

Служителят на ДФЗ бе арестуван през есента на 2021 г. Той бе задържан на бензиностанция в София, непосредствено след получаване на белязаните 5000 лв.

Разследването установи, че експертът е поискал и получил парите от земеделския производител Илия Гънгов от Пловдив, който кандидатствал по Програмата за развитие на селските райони, управлявана от ДФЗ.

Земеделецът трябвало да получи субсидии по програмата през декември 2020 г., но те не дошли. В началото на 2021 г. решил да потърси помощ и негов приятел му дал името и телефона на служителя от ДФЗ. Двамата се срещнали и Делиагов обяснил, че знае защо закъсняват плащанията и ако бизнесменът иска да ги вземе, трябва да му се отплати с 5000 лв. 

Парите били дадени и земеделецът получил около 600 000 лв. от програмата. Но с това проблемите му не приключили. Последвало ново искане за 5000 лв., за да не проверяват субсидиите му или проектите му за кандидатстване. Гънгов обаче решил да подаде сигнал срещу експерта, в резултат на който Делиагов бил задържан.

Съдът обаче го призна за виновен единствено за поисканите 5000 лв., с които е хванат на бензиностанцията през септември м.г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

2

IvanofRumen

21.09 2022 в 20:18

Очаквам скоро ефективна присъда от европрокуратурата за простака от Банкя. Не може винаги да се правиш на тарикат и да таковаш всички с 200.

8959

1

Станчо Панса

21.09 2022 в 17:01

"А делото приключи за рекордните 6 месеца."

А у нас делото щеше да се точи 6 години. Накрая служителят щеше да е оправдан, и щяхме да му платим и компенсации.
 
X

Да помогнем на украинските деца!