Втора глоба за конфликт на интереси на кмета на Красно село, назначила дъщеря си по европроект

OFFNews 23 август 2021 в 10:49 6017 1

Снимка Архив

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси за кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова. Като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, тя е сключила трудов договор с дъщеря си. Наложена ѝ е глоба от 5000 лв. 

Това е второто поредно решение на КПКОНПИ спрямо Росина Станиславова. Първото бе заради това, че сама се бе определила за ръководител на проект, определила почасовата ставка за себе си и избрала екипа за работа. Наложена й бе глоба от 15 000 лв.и отнемане в полза на държавата на получената материална облага в размер на 9 981, 46 лв., уточняват от КПКОНПИ. 

КПКОНПИ прие решение за установяване на конфликт на интереси за кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова (мандат 2019-2023 г.) за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Наложена й е глоба в размер на 5 000 лв. 

Производството срещу Станиславова е започнало по сигнал. В хода на проверката на КПКОНПИ са събрани доказателства, че на 15.05.2020 г. на електронната страница на район „Красно село“ е публикувано съобщение за стартиране на кампания за набиране на сътрудници по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Столичният район е бенефициент по програмата и като такъв следва да получи безвъзмездна помощ в максимален размер до 365 700 лв.

На 18 май е постъпило заявление от дъщерята на кмета на столичния район „Красно село“, с което тя моли да бъде назначена на обявената длъжност. Още същия ден майка й резолира заявлението „за назначаване на 8-часов работен ден“. Дъщерята на Росина Станиславова е одобрена от Комисия по проекта в състав, определен от самата Станиславова, в качеството й на кмет.

На 8 юни е сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението се намаляват наполовина, а на 10 юни трудовият договор е прекратен. По време на изслушването на Росина Станиславова пред КПКОНПИ, тя е заявила, че е назначила дъщеря си, поради липса на достатъчен брой хора към онзи момент, които да поемат административните процедури по изпълнението на проекта, предвид пандемичната обстановка. След набиране на сътрудници, трудовият договор на дъщеря й е бил прекратен.

КПКОНПИ приема, че кметът на столичния район „Красно село“ е реализирала конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице – нейната дъщеря. Самото сключване на договора е нейно право, а не задължение. Според законодателството и съдебната практика, като лице, заемащо висша публична длъжност, Станиславова е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на служители за наличие на частен интерес в конкретния случай.

Приетото решение на КПКОНПИ за Станиславова не е влязло в сила, то подлежи на обжалване в съда. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София