ВСС защити съдията, който наставлява медиите как да пишат заглавия за Перата

OFFNews 16 януари 2018 в 23:46 14718 2

Единодушно с 10 гласа „за" Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие декларация в подкрепа на съдия Калин Кунчев, който даде съвети и примери за това как трябва да звучат медийните заглавия за Петър Низамов – Перата.

Кунчев осъди два бургаски сайта, причинили „душевен дискомфорт“ на Перата. След решенията на съда бургаските журналисти се обединиха в протестна декларация в защита на свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани.

"Алармираме Ви, че свободата на словото в Бургас е застрашена след серия дела и две безпрецедентни осъдителни решения, постановени от районен съдия Калин Кунчев. Те биха могли да дадат старт на опасни процеси - невъзможност да изпълняваме своите служебни задължения, особено при отразяване на криминални случаи. Колегите от две медии бяха осъдени само, защото са отразили инцидент по данни от официални прессъобщения на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура-Бургас." - пише в декларацията на бургаските журналисти.

Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е провела извънредно заседание, свикано от членовете на Комисия „Професионална етика“: Олга Керелска - председател, Боян Магдалинчев, Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Цветинка Пашкунова.

"Заседанието бе с единствена точка в дневния ред - приемане на Декларация във връзка с протести на журналисти по повод решения на Районен съд - гр. Бургас и последващи публикации в медии", съобщават от пресцентъра на ВСС.

Публикуваме пълния текст на декларацията от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет:

"Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет заявява вяра, подкрепа и убеждение в силата на конституционно прогласената независимост на съдебната власт в Република България.

Държавните органи, юридическите лица и гражданите, независимо от правния и обществения си статус, са длъжни да спазват законите и установените етични стандарти. Това се отнася с особена сила до професионалистите в онези социални сфери, които имат средствата и възможностите да въздействат и влияят върху общественото мнение.

Членовете на Съдийската колегия изразяваме тревогата си във връзка с отразените в някои медии твърдения за неетично и непрофесионално поведение на български съдия при изпълнение на служебните му задължения. Подобни действия имат негативен ефект, както върху публичния имидж на съда и съдебната власт, така и върху журналистическата общност и медиите, което изисква спазване на баланса между конституционните принципи за свободата на словото и правото на информация, и независимостта на съдебната власт.

Категорично се противопоставяме на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове, с което се отправят внушения за пристрастност, липса на обективност и несъвместимост с високите професионални и нравствени изисквания към длъжността на съдията.

Съдийската колегия на ВСС осъжда всяко посегателство върху независимостта на съдебната власт и българските магистрати.

Високо ценим свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани и се надяваме, че действията на журналистическата колегия в гр. Бургас не представляват опит за натиск върху съда по неприключило съдебно производство и за влияние върху неговата безпристрастност."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

17.01 2018 в 00:46

Че от кога е работата на съда, да чете лекции по журналистика, и да съветва пълнолетни граждани как да си вършат работата?

17439

1

мнение от IP

16.01 2018 в 23:57

А, нищо чудно. Те и двете каки казаха,че трябвало да ги уважаваме. Пък нашите съдии открай време са независими от закона.