ВСС започна разправа със съдия, вдигнал протест

OFFNews 23 май 2017 в 15:10 5729 0

ВСС започна разправа със съдия, вдигнал протест

Снимка БГНЕС, архив

Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския районен съд и кандидат за член на новия състав на Съвета Методи Лалов.

Предложението за наказанието е на Инспектората на ВСС, съобщава "Правен свят". Решението е било взето със 7 гласа "за" и 6 "против". Дебатите са проведени при закрити врати и не е ясно какви са мотивите на подкрепилите решението и има ли това връзка с разгара на кампанията за избор на членове на ВСС.

Преди повече от два месеца Лалов беше наказан със забележка заради 22 забавени дела. Новата дисциплинарка срещу него е свързана с организацията на работата в СРС, докато той е бил негов председател.

За членове на дисциплинарния състав бяха избрани представляващият ВСС Димитър Узунов, Соня Найденова и Галина Карагьозова, която бе посочена за председател и докладчик.

Методи Лалов подаде оставка като председател на съда в знак на протест заради непоносимите условия на работа в съда и поредното искане за проверка за забавяне на делата в съда. Това доведе до безпрецедентен протест на съдии пред сградата на ВСС, който веднага беше заклеймен от мнозинството, подкрепящо прокурора Сотир Цацаров, като политическа проява. Дежурен заподозрян беше бившият министър на правосъдието Христо Иванов. 

В същото време ВСС днес спря дисциплинарно производство срещу друг съдия от СРС - Никола Попов, който имал стотици неизписани дела. За него е известно, че имало случай, в който 28 дни не се явил на работа. После започнал да идва само в дните на насрочени съдебни заседание и отново изчезвал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови