Калпакчиев: ВСС не е независим орган, мнозинството поддържа връзки със силните на деня

OFFNews 24 септември 2017 в 13:20 10189 0

Снимка БГНЕС

Калин Калпакчиев, част от опозицията в парламента на съдебната власт, направи обзор на работата на институцията през последните 5 години. Скоро мандатът на настоящия състав на ВСС ще изтече и Калпакчиев направи своя коментар в студиото на бТВ.

"Оценката, която характеризира отиващият си вече състав на Висшия съдебен съвет, е дадена и от Европейската комисия, и от Съвета на Европа, и от Държавния департамент на САЩ. Мнението им е сходно: ВСС не е независим орган", заяви Колпакчиев.

"Случаите, в които сме се чувствали най-безсилни, аз и малцина мои колеги, са били, когато срещу наши аргументи, почерпени от закона и здравия разум, срещахме стена от мълчание. Виждали сме с очите си как нашите колеги се събират по кабинетите си около главния прокурор и председателя на ВАС - групите на мнозинството, и уговаряха решенията и влизаха в залата на ВСС с готово решение. Знаехме, че колеги от мнозинството поддържат връзка със силните на деня", заяви той.

Според Калпакчиев членовете на ВСС могат да имат контакти с управляващите само "в рамките на установения ред, в рамките на някаква публичност”.

"ВСС не успя да проведе честни и справедливи процедури по назначение на председатели на ключови съдилища и прокуратури. Мандата започна с доста спорното назначение през декември 2012 г. на главния прокурор с неопровергани твърдения за неговия интегритет", допълни той.

Според него един от най-големите скандали, с които ще се запомни работата на настоящия състав на ВСС, е този с SMS-а до Бойко Борисов.

Калпакчиев заяви, че отказът да се разследват скандалните "Яневагейт" и "Цумгейт" пък наложили нови занижени етични стандарти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!