ВСС решава за мандата на главния прокурор

OFFNews 01 юни 2023 в 08:40 1580 1

Иван Гешев

Снимка БГНЕС/архив

Главният прокурор Иван Гешев

ВСС ще гледа искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. 

То беше внесено от шестима прокурори с мотива, че обвинител №1 e нарушил служебните си задължения по отношение на разследването по взрива срещу кортежа му. 

Пред ВСС миналия четвъртък Гешев заяви, че няма как да е извършил нарушение защото на 1 май, когато избухна взрива пред автомобила му, функциите на главен прокурор са изпълнявани от неговия заместник и шеф на НСлС Борислав Сарафов.

Междувременно Гешев внесе искане в Конституционния съд с питане дали ВСС, който е с изтекъл мандат може да освобождава от длъжност главния прокурор. 

Президентът Румен Радев пък все още не е издал указ за обнародването на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Вчера прокурорската колегия отказа да включи в дневния си ред разглеждане на предложението на обвинител №1 Иван Гешев за дисциплинарно производство срещу заместника му и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов, както и да да се занимава с искането на Сарафов да бъде освободен неговият заместник Ясен Тодоров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови