ВСС обсъжда разделянето си на две колегии

OFFNews 14 април 2016 в 09:24 1377 0

Променят правилата за подслушване на магистратиВСС обсъжда разделянето си на две колегии

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъди критерии за разделянето си на две колегии - съдийска и прокурорска. Дебати и евентуално решение се очакват след седмица.

11 са членовете на съвета от парламентарната квота, като шестима от тях трябва да влязат в съдийската колегия, а петима - в прокурорската. Очаква се онези, които към момента на избора си за членове на съвета са били съдии, да отидат в съдийската колегия и съответно - ако са били прокурори и следователи, да бъдат разпределени в прокурорската колегия.

Според неофициална информация, разделянето на парламентарните избраници Васил Петров, Галина Карагьозова, Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Магдалена Лазарова, Мария Кузманова, Незабравка Стоева, Светла Петкова, Соня Найденова и Юлияна Колева, както и Ясен Тодоров, ще стане според желанието и според професионалната им реализация. Шестима от тях трябва да влязат в съдийската, а петима в прокурорската колегия.

Работилите като съдии и съдебни кадровици от политическата квота обаче са 8, тоест двама от тях трябва да отидат в прокурорската квота. Кои ще са те, ще решава Висшият съдебен съвет с гласуване, като е възможно мнозинството да прати в прокурорската квота онези от съдебните кадровици, които напоследък оформиха така наречената "опозиция" в Съвета, която гласува срещу решение на групата около главния прокурор и председателя на Върховния административен съд. При такова развитие не е изключено година преди края на мандата на този състав на Висшия съдебен съвет да има оставки.

Ако ВСС обаче не успее да се раздели това ще трябва да направи парламентът.

Съветът временно ще спре кадровата и дисциплинарната си дейност, докато разделението на колегии не стане факт. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!