Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ВСС образува дисциплинарка срещу зам. главния прокурор Пламена Цветанова, но не и срещу Гешев

Прокурорската колегия върна на правосъдния министър за доуточняване искането за обвинител №1

OFFNews 15 декември 2021 в 16:40 4639 1

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу заместник главния прокурор Пламена Цветанова по нейно искане.

Предложението за образуване на дисциплинарка срещу Цветанова и главния прокурор Иван Гешев дойде от служебния министър на правосъдието Иван Демерджиев заради нарушение на Закона за съдебната власт с отказа на Гешев да предостави информация на МП за случайното разпределение на делата. В предложението си до прокурорската колегия на ВСС Демерджиев посочва, че с действията и бездействията си главният прокурор е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати. 

Обвиненията към Пламена Цветанова са за допуснати дисциплинарни нарушения.

В писмо до прокурорската колегия Цветанова заявява, че е научила за предложението за дисциплинарка срещу нея от сайта на правосъдното ведомство. Тя моли да й се даде възможност да се запознае с него и това може да стане само с дисциплинарно производство. И декларира, че ще предприеме "съответните законосъобразни мерки, за да защитя правата си в рамките на образувано дисциплинарно производство, а след приключването му – и по съдебен ред".

Според Иван Гешев предложението на Демерджиев е като "житейски смешно творение". 

"Всеки, който има претенции да е юрист, може да се запознае със ЗСВ. Едва ли не оставаше в искането да бъдат включени норми от Семейния кодекс, за да му се придаде някаква наукообразност", посочи Гешев.

Гешев знаел, че Демерджиев е юрист от Пловдив и не се съмнява в юридическата му грамотност, "но при тази юридическа несъстоятелност на изготвеното искане за мен е ясно, че целта не е упражняване на правомощия, мотивите не са юридически, а целта е персонална атака срещу главния прокурор и овладяване на прокуратурата и на съдебната власт, политическо овладяване".

Накрая прокурорите във ВСС решиха да върнат за конкретизиране на правосъдния министър искането за главния прокурор, заедно с пълния стенографски протокол от днешното заседание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews