ВСС изслушва Гешев и Сарафов

OFFNews 25 май 2023 в 07:28 1428 0

Борислав Сарафов и Иван Гешев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Борислав Сарафов и Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов заради подадения в прокуратурата сигнал срещу Гешев. 

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков насрочи изслушването, след като директорът на Националната следствена служба даде началника си на прокурор.

В него Сарафов иска да бъдат проверени действия на Гешев, за да се установи налице ли са данни за извършено престъпление. 

Сарафов настоява да бъде проверен запис на телефонен разговор между него и член на Висшия съдебен съвет, който според твърденията на заместника е бил записан от Гешев. След подадения сигнал главният прокурор даде изявление, на което пусна записът, за който твърди, че е между него и Йордан Стоев от Прокурорската колегия към ВСС.

Второто искане е за ползването на почивната станция на прокуратурата в Боровец, за която Сарафов твърди, че се е превърнала в частна резиденция на Иван Гешев. Третият обект на проверка е оказването на влияние върху наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт".

В рамките на същото заседание ВСС трябва да се произнесе и за допустимостта и редовността на искането за предсрочно освобождаване на Гешев, внесено от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, след като стана ясно, че израелският експерт, видял мястото на т.нар. опит за атентат срещу Гешев по разпореждане на главния прокурор, както твърдят самият Гешев, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров и Борислав Сарафов. 

Поканени са всички споменати в сигнала лица - Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова, прокурорите от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ваня Стефанова Сийка Милева, административния ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова и Габриела Ненкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews