Военен съд оправда командос за убийство на полицай в любовен триъгълник

OFFNews 03 май 2023 в 12:41 3411 0

убийство

Снимка Plovdiv24.bg

Желязков пред съда.

Военно-апелативният съд (ВоАпС) оправда бившия военен Ангел Желязков, подсъдим за убийството на полицая Добромир Лазаров, което беше извършено преди 5 г. в Пловдив. Любовният триъгълник с разследващата полицайка Люба Алексова завърши със смъртоносно намушкване с нож, съобщи "Лекс".

Присъдата на ВоАпС е трето произнасяне на втората инстанция, след като през 2019 г. военният съд в Пловдив призна Желязков за виновен и го осъди на 4 години и 3 месеца затвор. По-късно военно-апелативните съдии оправдаха бившия командос, но Върховният касационен съд отмени присъдата и върна делото на втората инстанция.

През 2021 г. друг състав на ВоАпС реши, че Желязков е бил нападнат и е намушкал Лазаров при самоотбрана. За това Наказателният кодекс предвижда до 5 г. затвор и втората инстанция прие тогава, че присъдата на Желязков е прекалено тежка - наложено му е максималното наказание. Апелативните съдии отчетоха, че подсъдимият е съдействал на разследването, съжалява за стореното и непосредствено след инцидента е опитал да помогне на Лазаров. И беше осъден условно.

В края на миналата година обаче ВКС отново отмени присъдата и върна делото за втори път на ВоАпС заради неизпълнени указания от предишното отменително решение и неизяснени обстоятелства.

До убийството от 20 май 2018 г. се стигна след сложни отношения на полицайката Алексова с подсъдимия Желязков и убития Лазаров. Тя имала връзка с Желязков, но след като станали колеги с Лазаров, полицаят започнал да проявява засилен интерес към нея, виждали се често, излизали на кафе и си споделяли проблеми. Постепенно отношенията им станали по-интимни и Желязков също разбрал за срещите им. Започнал да атакува жената със съобщения.

Това обаче не отказало полицая от намерението му и той споделил пред Алексова, че е готов да се раздели с приятелката си, за да заживеят заедно. Младата жена категорично отказала и му заявила, че няма намерение да напуска Желязков, въпреки че имали проблеми. Двамата колеги обаче продължили да се срещат, като Лазаров започнал да упреква Алексова, че заради нея и това, че не споделя чувствата му, той вече имал здравословни проблеми, казал й, че има намерение да се самоубие.

Така се стигнало до пролетта на 2018 г., когато полицаят заявил, че иска да се срещне с Желязков. Но Алексова му казала, че връзката им приключва, приканвала Лазаров да се събере с приятелката си и признала, че не издържа вече на напрежението.

Полицаят обаче не се отказвал. Той имал и бивша съпруга, с която се свързал, тъй като била военнослужеща и от нея получил телефонния номер на Желязков. След това се обадил на военния и му казал, че ще го убие. Подсъдимият пък разговарял вечерта с Алексова и спокойно ѝ казал да избере с кого от двамата иска да бъде. Тя му отговорила, че остава с него, след което изпратила съобщение на Лазаров да не я търси повече и да не ѝ пише. Той пък ѝ отвърнал, че няма да ѝ прости.

На злополучния 20 май Алексова се обадила на Лазаров да го пита дали пак е звънял на приятеля ѝ, а той отговорил, че ще дойде при нея. Опитите ѝ да го откаже от намерението му били неуспешни, защото твърдял, че ще я чака пред дома ѝ, докато се прибере.Съгласила се да се видят в заведение. Лазаров бил много нервен и постоянно говорел за евентуална среща с Желязков. Когато Алексова решила да си тръгне, видяла, че приятелят ѝ я е търсил няколко пъти. На последното позвъняване вдигнала и Желязков казал, че е пиян и иска да го прибере. Лазаров станал свидетел на разговора и се изнервил допълнително, като заявил: "Оставаш при него ли? Ще го вземеш и ще спинкате заедно".

Жената обаче не му обърнала повече внимание и потеглила, а през това време той се обадил на Желязков. Когато Алексова стигнала при приятеля си, той ѝ споделил, че Лазаров му звъни и в този момент полицаят отново му се обадил и казал, че ще го намери.

„Пил, пил съм, нали ти казах, че съм пил, друг път ела“, отговорил Желязков и затворил. Полицаят обаче звънял през 5 минути, като все питал за адреса на Желязков и той накрая му го казал, а Алексова му се обадила да го пита какво иска и не разбира ли, че приятелят ѝ е пиян и неадекватен. Лазаров обаче отговорил, че това не го интересува и заплашил да го убие.

Алексова била между двамата мъже, когато полицаят нанесъл силен удар с юмрук в лицето на военния, който залитнал и паднал на коляното си. След това се изправил, двамата се сборичкали, при което Желязков нанесъл 3 порезни удара с ножа в гърдите на Лазаров, който пък успял да блъсне Алексова на земята и продължил да замахва с юмруци към военния. Тогава вече Желязков намушкал Лазаров, ножът засегнал и сърцето му. Полицаят се отдръпнал и започнал да се държи за гърдите.

Предишният състав на ВоАпС прие, че подсъдимият е превишил пределите на неизбежната отбрана. 

ВКС върна делото с обяснението, че освен неизпълнената част от предишните указания, остава неясно защо подсъдимият е изчакал Лазаров, въпреки че той му е отправял закани, включително и за убийство. ВКС подчерта, че военните съдии неправилно са се аргументирали единствено с постановлението на Върховния съд от 1973 г., като посочиха, че дори са го разчели грешно по отношение на съотнасянето му към тази част от конфликта между подсъдимия и пострадалия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови