Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ВКС потвърди присъдите на обвинени за данъчни измами

OFFNews 04 февруари 2021 в 09:40 1865 0

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди на 29 януари 2021 г. наказанието от 7 г. затвор при първоначален строг режим на Петър Т., признат за виновен от две съдебни инстанции за ръководене на организирана пристъпна група за данъчни престъпления.

От януари 2011 г. до 3 юли 2012 г. ръководеното от него престъпно сдружение ощетило държавния бюджет със 778 868 лв. за невнесен ДДС от търговски дружества, регистрирани в различни селища на страната.

Със същото решение ВКС потвърди и наложената присъда от 4 г. "лишаване от свобода" за участника в престъпното сдружение Ивайло С.

Върховните магистрати са счели, че наказанията на Петър Т. и Ивайло С. са правилно индивидуализирани и не се налага коригирането им с оглед личния им принос, тежестта и най-вече високата обществена опасност от престъпните им деяния, съобщават от съда.

Останалите двама участници в групата са осъдени на "лишаване от свобода", чието изпълнение е отложено за срок до 5 г.

Осъдените привлечени като обвиняеми през 2012 г. по едно от първите досъдебни производства на Специализираната прокуратура за престъпления срещу данъчната система. Те бяха предадени на съд за това, че те продължили да съставят фалшиви данъчни фактури за доставки на търговски дружества (без да са налице доставки), отразявали ги в дневниците за покупки и в данъчните отчети, с което е било избегнато установяването и плащането на дължим от дружествата ДДС в особено големи размери.

На престъпното сдружение е наложена и конфискация на част от имуществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!