ВКС: Кариерните бонуси на ВСС нарушават независимостта на съдебната власт

Парламентът не може да изземва оперативни управленски функции по назначаване, повишаване и понижаване

OFFNews 27 май 2020 в 13:17 2690 0

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) реши да отправи искане до Конституционния съд да бъде обявена за противоконституционна разпоредбата в промените на Закона за съдебната власт (ЗСВ), която предвижда при изтичане на мандата на член на Висшия съдебен съвет (ВСС) или при предсрочното му прекратяване той да се възстановява… „или с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт“.

Разпоредбата бе гласувана от парламента през този февруари и с нея депутатите дадоха на членовете на ВСС т.нар. кариерен бонус, като записаха в чл. 28 от ЗСВ, че след изтичане на мандата им те може да бъдат възстановени на „с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт“.

Според ВКС кариерните бонуси за ВСС нарушават независимостта на съдебната власт и принципите за разделение на властите, за правовата държава и за равноправието. Оспореният текст дава възможност за необосновани кадрови решения по неясни критерии, заобикалят се или се нарушават действащите към момента организационни начала за структуриране на съдебната система като стабилност, прозрачност и кариерно развитие.

Конституцията съдържа норми, които се отнасят до изграждането и функционирането на съдебната система, но издаване на акт, чрез който се осъществява дейността по персоналното организиране на съдебната власт, създава условия за пренебрегване на конституционноправния престиж и води до неговото накърняване, пишат върховните съдии.

Пленумът на ВКС напомня, че конституцията урежда служебния статут на съдиите, прокурорите и следователите, така че да осигури тяхната независимост и подчинението им само на закона и затова те се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност само от ВСС. Единствен орган, който според основния закон е разположен вътре в съдебната система, определя персоналния съдийски, прокурорски и следователски състав в цялата страна.

Върховните съдии пишат още, че елиминиране или редуциране на съдържанието на основни права или на тяхното упражняване по съображения за целесъобразност е недопустимо, защото нарушава принципа за правовата държава. „Народното събрание може да определи със законови разпоредби как да се структурира съдебната система, но не е в рамките на законодателната власт да навлиза в правомощията на съдебната власт“, се подчертава в искането.

Според ВКС парламентът не може да изземва оперативни управленски функции по назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдиите, прокурорите и следователите. Разпоредбата, гласувана от НС, то е излязло извън кръга на правомощията си и е иззело конституционни правомощия на ВСС. „Конституционният статус на този орган не може да бъде накърняван, като същият бъде задължаван да повиши свои членове на точно определени позиции в съдебната власт“, категорични са съдиите от ВКС.

В искането се казва още: „С изменената разпоредба на чл. 28 от ЗСВ се нарушава и чл. 6, ал. 2 от конституцията, съгласно който всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на лично и обществено положение. Наличието на тази разпоредба лишава от каквото и да е оправдание съществуването на предвиденото в чл. 28 от ЗСВ по-особено, привилегировано положение на членовете на ВСС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови