Васил Божков: Ритон от колекцията ми бе иззет и пуснат за продажба

OFFNews 26 май 2020 в 15:38 7930 1

Ритон от колекцията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков е бил иззет и след това пуснат за продажба. Това твърди самият Божков в своя публикация във Фейсбук.

В нея той пише:

"Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата.

Моите планове бяха да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София.

Примерът, който ще ви дам с един от бъдещите експонати в музея е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите.

Закупих този ритон от галерия в Лондон през април миналата година. Иззет е незаконно на 2-ри март тази година. Вече знаете как е опакован и транспортиран. Миналата седмица се появи на свободния пазар.

Оставям коментарите на отговорните."

На този етап прокуратурата не е коментирала обвинението. Оттам препратиха към НИМ.

От Националния исторически музей пък отклониха въпроса на в. "Сега" къде се намира ритонът с аргумента, че тече разследване, което не могат да коментират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови