ВАС върна делото за инсталацията за изгаряне на отпадъци

OFFNews 18 юни 2020 в 13:58 2896 0

Върховният административен съд (ВАС) се произнесе по жалбата на екологично сдружение "За Земята" за Топлофикация София. Според съда дружеството не е доказало, че проектът не вреди на здравето на хората, а обществените обсъждания будят съмнение с формална организация, тъй като са в работно време и са се състояли само в два района и в сградата на Столична община. 

"Постигнахме огромен успех в борбата ни за по-чиста и здравословна среда в София. ВАС окончателно се произнесе по аргументите ни за отрицателните здравни и екологични последствия от изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци, както и за неправилно организираните обществени обсъждания. Сега е време и Столичната община да се откаже от проекта и да вложи парите в цялостно променена система за управление на отпадъците", казва Данита Заричинова от "За Земята".  

Делото, водено от адвокатите Иван Велов и Александър Коджабашев, започна през 2015 г. с оспорване в съда на решението за одобрение на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на директора на Регионална инспекция за околна среда София. "За Земята" заедно с други граждани се обявиха срещу това заради множество проблемни аспекти:

- неправилно определяне на засегнатите от проекта райони, което доведе до организиране на обществени обсъждания само в 3 столични района и то в работно време;

- недостатъчна информация какво ще се случва с транспортирането на опасните отпадъци след изгарянето;

- липса на анализ на здравния статус на населението в най-близко разположените до проекта райони.

Административен съд София – град (АССГ) реши през 2018 г., че жалбата е неоснователна, но от "За Земята" оспориха решението пред ВАС.  

На 17 юни 2020 г., близо 5 г. след началото на битката за чист въздух в съда ВАС отмени решението на Административния съд, с което беше одобрено изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в София и върна делото на АССГ за ново разглеждане от друг състав.

В решението си съдът казва: "Следва да бъдат изяснени въпросите относно здравния риск, съдържанието, нивата и териториалния обхват на разпространение на вредните за човешкото здраве емисии от изпускащото устройство, като се отчетат и данните за разстоянията до жилищните сгради и обектите, подлежащи на здравна защита. По отношение на опасните и неопасните отпадъци е необходимо да се установи спазени ли са изискванията за достатъчна информация относно предвижданията за третирането им, оценка на въздействието и информиране на засегнатата общественост."

Важно е да отбележим, че Топлофикация София нае външен адвокат и поиска 54 000 лв. съдебни разноски само за касационната инстанция.

Решението на съда поставя под въпрос легитимността на финансирането от европейски фондове за проекта. Европейската комисия подложи на обстойна преценка проекта през 2019 г. с редица критични забележки за екологичните и икономически ползи. През ноември 2019 г. все пак Комисията одобри 94 млн. евро за съоръжението, въпреки че проблемите не бяха адресирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!