ВАС отряза правосъдния министър за избора на Сарафов - и.ф. главен прокурор е

OFFNews 11 октомври 2023 в 13:15 1385 0

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Петчленка на Върховния административен съд сложи окончателно точка на спора дали министърът на правосъдието може да обжалва избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор. В определението си ВАС категорично посочва, че Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е тази, която посочва изпълняващ функциите главен прокурор, а не Пленумът, съобщи "Лекс".

Делото бе образувано по жалба на министър Атанас Славов, който настоя да бъде отменено определението на тричленния състав на ВАС и делото да бъде върнато за ново разглеждане, или петчленният състав сам да се произнесе по същество, като обяви за нищожно решението на Прокурорската колегия на ВСС, с което Сарафов бе определен за и.ф. обвинител №1.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който бе зам. главен прокурор по разследването, бе определен за временен обвинител №1 с решение на ПК на ВСС от 16 юни.

Тъй като имаше различни становища по въпроса кой е компетентен да определи и.ф. главен прокурор – колегията или Пленума на ВСС, министърът на правосъдието предложи, а кадровиците обсъдиха темата като в дискусията бяха застъпени и двете мнения. Но така и не се стигна до решение на ВСС по въпроса.

След дебата Славов обжалва решението на ПК на ВСС за определянето на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор.

На 19 юли тричленен състав на ВАС обаче остави жалбата на министъра без разглеждане като посочи, че той няма правен интерес да атакува решението на колегията. Министърът на правосъдието оспори пред петчленка на ВАС като заяви, че има правен интерес.

Но сега ВАС обяви, че министърът не може да обжалва избора на Сарафов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки